Vor crește taxele și impozitele în România
Ministerul Finantelor a publicat astazi proiectul de lege privind masurile fiscale si cele de reducere a cheltuielilor bugetare. Pachetul prevede impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru banci, eliminarea unor facilitati pentru angajatii din IT si constructii, reducerea numarului total de functii de conducere si impunerea unor conditii pentru acordarea voucherelor de vacanta. Totodata, va creste TVA-ul pentru mai multe categorii de produse si servicii precum carti, ziare, reviste, muzee si evenimente culturale, livrarea de lemn de foc si energie termica. Specialistii nu vad cu ochi buni aceste decizii si spun ca piata economica din Romania va suferi un efect invers.
Noile prevederi vizeaza rezolvarea problemei deficitului bugetar dar si sustenabilitatea finantelor publice. Totusi, companiile din Romania privesc aceste masuri cu scepticism iar romanii nu sunt incantati de inca o cresterea taxelor si impozitelor. O parte dintre domeniile care vor fi afectate sunt cele din constructii si IT, unde o mare parte dintre angajati vor alege sa paraseasca Romania pentru tari unde vor fi mult mai bine platiti.
Eugen Tomac, Europarlamentar:
“Guvernul introduce noi taxe si impozite, lucru inacceptabil intr-un moment de criza cand toate s-au scumpit, energia s-a scumpit, mancarea s-a scumpit, sa vii si sa le spui oamenilor ca mai trebuie sa plateasca taxe in plus pentru a tine un aparat bugetar extrem de mare, mi se pare mult prea mult in conditiile in care Guvernul nu a eliminat pensiile speciale, nu a atras fondurile europene vine acum si se indreapta intr-un mod haiducesc catre cei care tin vie economia Romaniei”.
Desi in domeniul constructiilor, Romania are un deficit de aproximativ 200.000 de muncitori, aceste prevederi ii vor afecta in mod direct pe angajati.
Eugen Tomac, Europarlamentar:
“Sunt mii de primarii care nu isi justifica activitatea, sunt zeci sau sute de entitati de stat unde pur si simplu se risipesc bani, nu mai vorbim de faptul ca intarzierea digitalizarii ANAF intarzie colecatrea eficienta la bugetul de stat a TVA-ului si nu combate evaziunea. Deci toate aceste chestiuni arata ca statul roman se afla in decotitura si introducerea acestor masuri fara un studiu de impact, fara masuri tranzitorii va afecta profund economia Romaniei. Vor avea efecte inverse decat cele pe care le vizeaza Guvernul in momentul de fata”.
In privinta masurilor, parerile sunt impartie, iar unii specialisti spun ca vor produce efecte benefice asupra bugetului bugetar.
Prof. univ. dr. Dan Chirleșan, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Iași:
“Orice interventie intr-un cod fiscal produce efecte benefice pentru unii si nefaste pentru altii. Desigur, daca intrebati un administrator de microintreprindere, cum ar fi un centru de fotocopiere de la parterul unui bloc o sa spuna ca lucrurile pentru el devin triste”.
Europarlamentarul Eugen Tomac a mai precizat ca investitorii straini vor fi sceptici cu privire la tara noastra si ca investitiile in partea de est a Europei nu vor mai fi la fel. Potrivit proiectului, microîntreprinderile care realizează venituri de pana la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri iar acest impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro, se arată în forma finală a proiectului de lege. Se va modifica radical regimul fiscal pentru marile bănci și companiile mutinaționale care nu vor mai putea sa fenteze platile fiscale. Conform noii legi, fie vor plăti impozit pe profit, fie vor plăti impozit 1% din cifra de afaceri.