Vopsea tipografică, vândută în piețe ca vopsea de ouă

vopsele

Mare atentie la cumparaturile din piete, in preajma Pastelui! La Iasi, comerciantii vand vopsea tipografica pe post de vopsea de oua, iar pretul este foarte accesibil. Aceasta este insa foarte toxica, iar cantitatea mare de plumb din ea poate duce la probleme grave de sanatate. Vopseaua tipografica poate sa contina metale grele care patrund prin coaja oului si ii afecteaza calitatea.

Toata lumea isi doreste de Paste oua vopsite in culori frumoase. Insa putini sunt cei care stiu ca unele vopsele din comert sunt extrem de toxice. Autoritatile avertizeaza cetățenii că nu trebuie să cumpere vopsea de ouă, de la orice colț de stradă și ne indruma să alegem marci cu mai putine toxine, deoarece acestea patrund prin coaja si ajung in ou. Sunt cu atat mai nocive in cazul copiilor.

”Aceste vopsele conțin reziduri și derivați cu plumb și nu numai care sunt un real pericol, mai ales că au un efect de remanență și pot ajunge în organismul  atât al adulților cât și mai ales al copiilor care și pot afecta anumite funcții vitale. Ați observat aici sunt cantitățile cele mai mici pe care le-am confiscat și destinația a fost incineratorul DSVSA Iași.”- a declarat Neculaie Ivanciu, șef serviciu DSVSA Iași

Pentru siguranța familiei și mai ales a celor mici, mamele și bunicile preferă să vopseasă ouăle cu metode clasice folosind coji de ceapă, sfecla roșie și șofranul.

I: Nu din pastă de asta care e cu chimicale, vopsea de ouă din comerț.

R. Nu și prin metode naturale cum sunt cojile de ceapă.

I: Nu, acum nu.”- a precizat un ieșean

”I: Eu le vopsesc cu coji de ceapă. Cu coji de ceapă vopsesc tot timpul.

R: De ce?

I: Ies mai bune, mai sănătoase nu cu din astea cum se cheamă cu vopsele din astea chimicale. Nu vopsesc cu astea, intră vopseaua in ele, nu.

R: Credeți că sunt toxice?

I: Cred că da, că-i vopsea chimică. Cojile de ceapă is altfel, Mănânci ceapa și de asta așa fac eu tot timpul. De ani de zile fac așa ceva.”- a precizat o ieșeancă

Sancțiunile, în cazul personelor care vând vopsea tipografică la colț de stradă pot ajunge până la cinci mii de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile sunt mult mai usturătoare, de până la 20.000 de lei.