Volodimir Zelenski a cerut avioane și la Paris, după Londra: ”Franța și Germania pot schimba jocul”. Președintele Ucrainei este așteptat de șefii de stat UE, la Bruxelles

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri seară, la Paris, ca aliaţii să livreze Ucrainei avioane de luptă „cât mai curând posibil”, după ce făcuse acelaşi lucru la Londra, prima escală a turneului său european care a luat prin surprindere, fiind doar a doua oară de la începutul războiului când liderul de la Kiev pleacă din ţară.

În preajma împlinirii unui an de la invazia rusă din 24 februarie 2022, care l-a transformat pe Vladimir Putin într-un lider nefrecventabil, Volodimir Zelenski a fost întâmpinat la Palatul Elysée de omologul său francez Emmanuel Macron, care l-a invitat şi pe cancelarul german Olaf Scholz la o cină târzie de lucru.

Volodimir Zelenski şi Olaf Scholz au fost primiţi la Palatul Elysee de preşedintele Emmanuel Macron: „Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige. Ceea ce se întâmplă în Ucraina implică viitorul Europei”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a călătorit astfel, miercuri, în două capitale europene în căutarea unei mai bune puteri de foc aeriene pentru a întoarce războiul împotriva Rusiei în favoarea Kievului.

Deocamdată, la Londra, Zelenski a obţinut un angajament britanic de a antrena piloţii ucraineni pe avioanele de luptă avansate ale NATO. Despre furnizarea propriu-zisă a avioanelor, nicio o promisiune, dar premierul Rishi Sunak l-a asigurat că toate opţiunile sunt pe masă.

Aflat la a doua sa deplasare în străinătate de la începutul războiului, după vizita-fulger din Statele Unite din decembrie, Zelenski s-a întâlnit la Londra cu premierul britanic Rishi Sunak, a susţinut un discurs în Parlament, a fost primit de Regele Charles al III-lea şi în final a vizitat împreună cu premierul britanic baza militară Bovington. A ţinut aici o conferinţă de presă comună cu Sunak, apoi a părăsit Marea Britanie şi a zburat spre Franţa.

La Paris, preşedintele ucrainean a fost întâmpinat pe aeroport de ministrul apărării, apoi a ajuns la Palatul Elysee unde îl aşteptau preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz. Ambii i-au promis sprijin neîntrerupt pentru Ucraina înainte de a avea o discuţie, la cină, despre nevoile de război ale Kievului.

„Avem foarte puţin timp la dispoziţie. Vorbesc acum despre armele necesare pentru pace şi pentru a opri războiul început de Rusia”, a declarat Zelenski.

„Franţa şi Germania au potenţialul de a schimba jocul şi aşa văd eu discuţiile noastre de astăzi. Cu cât mai repede vom primi arme grele cu rază lungă de acţiune şi piloţii noştri vor primi avioane moderne, cu atât mai repede se va pune capăt acestei agresiuni ruseşti”, a punctat Zelenski.

În discursul ţinut în faţa parlamentarilor britanici, Zelenski avusese o pledoarie similară pentru avioane de luptă, pe care le-a numit „aripi pentru libertate”.

Până acum, ţările occidentale au evitat să furnizeze Ucrainei avioane sau arme ce pot lovi adânc în teritoriul Rusiei.

Iar în faţa presei, cei doi lideri europeni au temporizat chestiunea avioanelor, un nou pas în sprijinirea Kievului faţă de care premierul britanic Rishi Sunak părea să deschidă prudent calea, mai devreme, la Londra.

La conferinţa de presă comună cu Zelenski, premierul Sunak a declarat că „nimic nu este exclus” în ceea ce priveşte furnizarea de avioane Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei.

„Primul pas pentru a putea furniza avioane avansate este de a avea soldaţi sau aviatori care să fie capabili să le folosească. Acesta este un proces care necesită ceva timp. Am început acest proces astăzi”, a declarat Sunak, anunţând extinderea programului de pregătire pe care Londra îl oferă soldaţilor ucraineni..

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a reacţionat la aceste declaraţii şi a avertizat Londra în privinţa trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, spunând că o astfel de acţiune ar avea consecinţe pentru întreaga lume.

Marea Britanie a anunţat că intenţionează să extindă un program de pregătire a armatei ucrainene pentru a se asigura că şi piloţii Kievului pot stăpâni avioane sofisticate, construite la standardele NATO.

Anunţul nu a oferit niciun termen, iar Londra nu s-a angajat să furnizeze Kievului avioane, dar a semnalat o schimbare ce ar putea încuraja şi alte ţări să trimită avioane.

Între timp, Londra a anunţat că adaugă noi nume pe lista sa neagră a sancţiunilor împotriva Rusiei, dar şi planuri pentru mai multe echipamente militare furnizate Kievului, inclusiv arme – nespecificate – cu rază de acţiune mai lungă.

Iar în timp ce Zelenski îşi încheia discursul în Parlamentul de la Londra, în capitala Ucrainei, Kiev, au răsunat sirenele de raid aerian, notează Reuters.

VolodImIr ZelenskI consideră că Emmanuel Macron s-a „schimbat cu adevărat” de la unele declaraţii făcute anul trecut, când preşedintele francez a spus că Rusia nu trebuie să fie „umilită”.

„Cred că s-a schimbat. Şi că de data aceasta s-a schimbat cu adevărat”, a declarat preşedintele ucrainean într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro şi publicaţiei germane Der Spiegel, publicat miercuri pe site-ul cotidianului francez.

„La urma urmei, el a fost cel care a deschis uşa pentru livrările de tancuri. De asemenea, a sprijinit cererea de aderare a Ucrainei la UE. Cred că a fost un semnal real”, a adăugat Volodimir Zelenski,

Interviul a fost realizat la Kiev înainte de mini-turneul său care l-a adus şi la Paris.

Franţa a anunţat în ianuarie că trimite în Ucraina vehicule blindate de luptă AMX-10 RC. De atunci, după săptămâni de discuţii intense, Statele Unite şi Germania au decis să furnizeze Kievului tancuri grele de luptă, Abrams şi, respectiv, Leopard.

Kievul îşi îndeamnă acum aliaţii occidentali să îi furnizeze avioane de luptă moderne, precum şi arme şi muniţii suplimentare.

Turneul lui Zelenski în Europa, care va include, de asemenea, o întâlnire cu liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, joi, la Bruxelles, urmează unei vizite-surpriză la Washington, în decembrie.

Înainte de a se deplasa la Paris şi apoi la Bruxelles, cancelarul german Olaf Scholz a declarat în faţa Bundestagului că se aşteaptă la un sprijin puternic pentru Ucraina de la summitul UE din această săptămână şi la o nouă rundă de sancţiuni europene împotriva Rusiei, cu atât mai mult cu cât se apropie data invaziei ruse, 24 februarie.