Vladimir Putin transmite că va crește salariul minim și pensiile pentru a atenua sancțiunile economice ale Occidentului

rubla-360x232

foto: EuropaFM

Președintele rus Vladmir Putin transmite că va crește salariul minim și salariile tuturor lucrătorilor din sectorul public, ca parte a măsurilor menite să atenueze sancțiunile economice occidentale declanșate de decizia sa de a porni război împotriva Ucrainei.

Președintele rus a spus că guvernul va crește pensiile și plățile de stat pentru cei dezavantajați, pe măsură ce prețul mărfurilor va crește.

Măsurile sunt un indiciu timpuriu al loviturii pe care măsurile punitive occidentale împotriva sistemului bancar, a rețelei de plăți și a comerțului pe care o încep să o aibă asupra economiei țării.

Prețurile mărfurilor importate au crescut pe măsură ce valoarea rublei a scăzut. Cumpărarea în panică a produselor de bază a declanșat lipsuri rapide în unele zone. Producătorul rus de automobile Avtovaz a declarat miercuri că prelungește vacanța de vară programată pentru lucrătorii săi până în aprilie „din cauza crizei în curs de aprovizionare cu componente electronice și pentru a evita o reducere semnificativă a veniturilor angajaților”.

Putin a căutat să-i liniștească pe ruși, insistând că nu va exista o penurie mare de bunuri și că banca centrală rusă nu va trebui să „tipărească bani”, deoarece țara are suficiente venituri bugetare. De asemenea, el a cerut guvernului său să reducă rata sărăciei până la sfârșitul anului.

Deși a recunoscut că sancțiunile ar strânge economia Rusiei, el a spus că situația va fi benefică pe termen lung, deoarece ar putea deveni mai puțin dependenți de Vest.

„Desigur, noua realitate va necesita schimbări structurale profunde ale economiei noastre”, a spus Putin. „Nu voi ascunde că vor fi dificile. Acestea vor duce la o creștere temporară a inflației și a șomajului. Sarcina noastră este să minimizăm astfel de riscuri.”

Economedia