Vladimir Putin ii cere presedintelui Ucrainei sa inceapa negocierile cu separatistii din Donbas

vladimir putin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat ieri că situația din estul Ucrainei se „deteriorează” și i-a cerut președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, să lanseze negocieri cu separatiștii susținuți de Rusia.

„Tot ceea ce trebuie să facă Kievul este să stea la masa de negocieri cu reprezentanții Donbasului și să convină asupra măsurilor politice, militare și economice pentru a pune capăt conflictului”, a spus Putin, vorbind la o conferință de presă la Moscova alături de liderul belarus Alexandru Lukașenko.

Separațiștii pro-Moscova au controlat autoproclamatele Republici Populare Lugansk și Donețk de când a izbucnit conflictul în Donbas, după revoluția Maidan 2014 din Ucraina, care l-a înlăturat pe președintele său pro-rus și a declanșat anexarea Crimeei de către Moscova.

Putin a criticat în mod regulat alinierea Ucrainei la Occident, acuzând în mod repetat discriminarea față de vorbitorii de limbă rusă din Ucraina, criticând închiderea instituțiilor media pro-ruse. La începutul acestei săptămâni, el a susținut că Kievul comite un „genocid” în Donbas.

„În general, în Ucraina există o încălcare masivă a drepturilor omului. La nivel legislativ, discriminarea față de vorbitorii de limbă rusă este în curs de consolidare”, a spus Putin vineri.

Rusia a eliberat câteva sute de mii de pașapoarte rezidenților din statele separatiste în ultimii ani. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu cunoaște planurile de evacuare ale republicilor Donețk sau Lugansk.