Vladimir Putin a anunțat lansarea unei operațiuni militare în Donbass

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a decis o operațiune militară specială în Donbass.

„Circumstanțele ne impun să luăm măsuri decisive și imediate. Republicile Populare Donbass s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, Partea 7 din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Adunarea Federală și a asistenței reciproce cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”, a spus Putin într-o adresă televizată către ruși.

Șeful statului a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia. „Scopul său este de a proteja oamenii care au fost supuși abuzurilor, genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani, iar pentru aceasta ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva rezidenților pașnici, inclusiv a cetățenilor Federației Ruse”, a spus Putin.

ONU a cerut Rusiei și Ucrainei sa dialogheze. Potrivit șefului statului, ciocnirile dintre Rusia și forțele naționaliste din Ucraina, care mai devreme sau mai târziu vor intra în război în Crimeea, sunt inevitabile. „Este doar o chestiune de timp. Se pregătesc, așteaptă momentul potrivit. Acum pretind că dețin și arme nucleare. Nu îi vom lăsa să facă asta”, a spus Putin.

Steagul la sediul ONU - RIA Novosti, 1920, 24.02.2022

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!