Vladimir Putin a anunțat că Rusia va livra gratuit cereale în 6 țări africane nevoiașe

Rusia este pregătită să furnizeze gratuit cereale unui număr de țări africane deosebit de nevoiașe în următoarele luni și poate înlocui Ucraina în livrarea de alimente către Africa în general, a declarat președintele rus Vladimir Putin la sesiunea plenară a Forumului economic și umanitar Rusia-Africa.

Potrivit acestuia, Rusia este „sincer interesată să aprofundeze în continuare legăturile comerciale, investiționale și umanitare multilaterale” cu continentul african. Acesta a promis că va crește cotele de studenți africani în universitățile rusești și a îndemnat țările de pe continent să treacă mai activ la decontări în monede naționale.

Niciuna dintre condițiile impuse de Rusia în cadrul acordului privind cerealele nu a fost îndeplinită a mentionat Vladimir Putin: „Rusia a fost de acord să participe la așa-numitul acord, ținând cont de angajamentele pe care acesta le conținea, conform cărora vor fi eliminate obstacolele ilegitime în calea exportului cerealelor și îngrășămintelor noastre pe piețele globale”.

Un alt motiv pentru participarea Rusiei la acest acord a fost dorința de a furniza alimente și îngrășăminte țărilor aflate în dificultate. Însă, în aproape un an, în cadrul acordului privind cerealele, din Ucraina au fost exportate în total 32,8 milioane de tone de marfă, din care peste 70% au fost destinate țărilor cu venituri ridicate și medii-superioare, în special Uniunii Europene. În același timp, Etiopia, Sudanul, Somalia și o serie de alte țări au reprezentat mai puțin de 3% din volumul total, adică mai puțin de 1 milion de tone.

Rusia este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene atât pe bază comercială, cât și sub formă de ajutor gratuit pentru țările cele mai nevoiașe din Africa. „Mai ales că anul acesta ne așteptăm la o nouă recoltă record”. Rusia este pregătită să livreze gratuit 25.000-50.000 de tone de cereale către șase țări africane în următoarele trei-patru luni. Aceste țări sunt Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea. „De asemenea, vom livra aceste produse consumatorilor în mod gratuit”.

Rusia a fost de acord să aprovizioneze gratuit țările africane cu îngrășăminte rusești, care sunt blocate în porturile europene. Dar „doar două loturi mici din cele 262.000 de tone de astfel de îngrășăminte au reușit să fie trimise: 20.000 de tone în Malawi și 34.000 de tone în Kenya”, deși a fost vorba de o „acțiune pur umanitară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *