Viță de vie altoită, la USV Iași

WhatsApp Image 2022-09-12 at 14.09.36 (1)

Pasionații de viticultură pot cumpăra de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, vița de vie altoită, înrădăcinată la ghiveci. Aceasta poate fi achiziționată din mai multe soiuri de struguri de masă și de vin, din semințe certificate de autorități.

USV Iași are o seră în cadrul fermei didactice „Vasile Adamachi” unde crește sub atenția cadrelor didactice, viță de vie altoită din mai multe soiuri de struguri. Ideea a pornit, în primul rând, pentru a-i învăța pe studenții de la Facultatea de Horticultură toate procesele de creștere ale viței de vie.

Soiurile pentru strugurii de vin sunt din cele cunoscute și cultivate în zona noastră. Este vorba de Fetească Regală, Muscat Otonel și renumita Busuioacă de Bohotin, pentru struguri de vin, iar pentru strugurii de masă, două soiuri cunoscute Muscatul de Hamburg, denumit și regele strugurilor pentru soiurile de masă și un soi nou, românesc, soiul Otilia fără semințe. Ideea a plecat de la faptul că sunt necesare. Este nevoie de material săditor, viță de vie altoită, pomi altoiți pentru plantațiile de tip familial, a spus Liviu Irimia, decan Facultatea de Horticultură Iași.

Specialiștii spun că vița de vie altoită prezintă multiple avantaje, atât în ceea ce privește modalitatea de creștere, cât și a calității strugurilor obținuți.

Altoirea la vița de vie este o operațiune obligatorie pentru a putea cultiva vița de vie. Daca nu am altoi aceste soiuri și le-am planta direct cum se făceau acum 150 de ani străbunii noștri, le-am planta direct în sol, rădăcinile ar fi distruse de filoxeră (n.r. insectă dăunătoare) și plantațiile s-ar usca și ar dispărea. Este o obligație altoirea. Aceste vițe pot fi plantate doar prin ghivece din material plastic, dar și plantate la locul definitiv sau există opțiunea de a fi cultivate tot la ghiveci pentru decorarea teraselor, peluzelor, a curților, a mai spus Liviu Irimia, decan Facultatea de Horticultură Iași.

Pentru amatorii de pomi fructiferi, Facultatea de Horticultură va scoate la vânzare, după data de 15 octombrie, pomi altoiți, material certificat, din speciile măr, cais, piersic, cireș și prun, reprezentate printr-un număr mare de soiuri, cu diferite epoci de maturare și caracteristici tehnologice.