Virgil Săhleanu ar putea primi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași post – mortem

NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9NjlmNzYwODFmMGE1ZGVjYTU1ZjhjM2E2ZjBjYmM3MTM=.thumb

Virgil Săhleanu, liderul sindical asasinat pe 7 septembrie 2000, ar putea primi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași post – mortem. Hotărârea va fi luată în ședința de Consiliu Local de joi, 24 septembrie 2020.

Virgil Săhleanu este liderul sindical care a plătit cu viața încercând să salveze de la faliment fabrica în care lucra denunțând contractul de privatizare care o transformase dintr-o firmă profitabilă în una falimentară.

În 1998, TEPRO SA a fost privatizată de către stat, fiind cumpărată de către firma cehă Zelezarny Veseli. În ianuarie 1998, patronatul a hotărât concedierea a o mie de salariați.
În data de 19 februarie 1999 Virgil Săhleanu a fost ales președinte al Sindicatului Liber TEPRO Iași. Trei zile mai târziu, Sindicatul TEPRO Iași a declanșat un conflict de muncă acuzând patronatul de fraudă și concediere abuzivă a 1.278 de angajați.

Ca urmare a acestor evenimente, Virgil Săhleanu a fost concediat. Cu toate acestea, Săhleanu a reușit în instanță anularea concedierii salariaților.

După mai multe amenințări cu moartea, Virgil Săhleanu a fost asasinat în dimineața zilei de 7 septembrie 2000.

A fost condus pe ultimul drum de peste 5.000 de oameni, iar piața din fața fostei întreprinderi TEPRO, ca și bulevardul din zonă îi poartă numele.