Viorica Dancila acuza ca Romania renunta deliberat la gazul din Marea Neagra

foto_Viorica_Dancila

Fostul premier al Romaniei, Viorica Dancila sustine ca decidenții politici, pe de o parte renunță la gazele românești din Marea Neagră, în favoarea unei companii străine, iar pe de altă parte, importă gaze la prețuri exorbitante.

„Am aflat cu stupoare că gazul extras de către compania Black See Oil&Gas (gaz extras din Marea Neagră și atât de necesar României) a fost contractat de către grupul Engie pe trei ani, cu toate că potrivit legii statul român are drept de preempțiune și doar în cazul în care refuză poate fi dat altcuiva, iar pe bursa de la Viena (unde se stabilește cotația gazului la nivel european) gazul pentru această iarnă a atins cote alarmante”, a mentionat Viorica Dancila.

În același timp, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru luna iulie a.c. importurile de gaze s-au efectuat la prețul imens de 1.592 dolari / mia de metri cubi (spre comparație, în luna iulie a anului trecut, importul de gaze s-a realizat la un preț de 169 dolari / mia de metri cubi).

„Toate acestea vor concura și mai mult la creșterea facturilor românilor, care vor deveni încă și mai împovărătoare, în condițiile în care pragul de suportabilitate a fost depășit demult. Ca fost prim-ministru care a asigurat o guvernare responsabilă, susțin cu tărie că României din perioada 2020-2022 i-au fost imprimate un parcurs și o direcție profund greșite, primejdioase și de neacceptat”, a mai spus Viorica Dancila.