Neamt / Viorica Agarici, eroina care a salvat sute de vieți

Sharing is caring!

Consiliul Județean Neamț, prin Complexul Muzeal Județean, a organizat ieri, în incinta Palatului Parlamentului, vernisajul expoziţiei muzeale „Viorica Agarici“. Scopul manifestării a fost evocarea eroinei Viorica Agarici, președintă a Societății Naționale de Crucea Roşie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filiala Roman.

De un curaj nemaiîntâlnit, Viorica Agarici a salvat de la pieire, în Gara de la Roman, sute de evrei transportați în condiții inumane, în „Trenurile Morții“, spre lagărul de la Călărași. Pentru curajul său, la data de 8 iunie 1983, Statul Israel și Institutul „Yad Vashem“ din Ierusalim i-au acordat, post mortem, diploma şi titlul „Drepţi între popoare“, un arbore fiind plantat în memoria sa pe „Aleea Celor Drepţi“. În anul 2011, Primăria Municipiului Roman i-a acordat titlul de „cetățean de onoare“.

Evenimentul organizat la Palatul Parlamentului, ce a adus în prim-plan județul Neamț, s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului Israelului în România, Excelența Sa David Saranga, președintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, membrilor comunităţii evreieşti din România, miniștrilor și parlamentarilor. şi nepoata Vioricăi Agarici. La vernisaj a participat si Liviu Beriş, supravieţuitor al Holocaustului.

shares