Vinurile spumante românești, jurizate la USV Iași

WhatsApp Image 2022-11-28 at 16.56.03

Vinul spumant este bautura potrivita pentru momentele festive si pentru ca tot ne apropiem de sarbartori, specialistii in oenologie au decis astazi la Iasi si Bucuresti care sunt cele mai bune sortimente romanesti. Universitatea Stiintele Vietii din Iasi a fost gazda Concursului de Vinuri Spumante Romanesti unde au fost degustate zeci de tipuri de sampanie provenind de la 29 de producatori din tara.

Astazi, la Iasi si Bucuresti a avut loc cea de-a patra ediție a Concursului de Vinuri Spumante Românești – singura competiție de acest gen din România. Au fost propuse jurizării vinuri spumante de la majoritatea producătorilor români, unele fiind recent apărute pe piață, altele care vor fi lansate special cu această ocazie. Jurizarea s-a facut după o fișă de degustare proprie, mai complexă decât cea standard de la Organizația Internațională a Viei și Vinului, astfel încât aprecierea finală să fie cât mai relevantă.

Valeriu Cotea, director CSUD- USV Iași: „Sunt 50 de probe, de vinuri pe care le jurizam astazi. Mai bine de jumatate am trecut de ele si ca producatori 25-30 probele le concurs. Este un challenge al producatorilor sa vada in ierarhia vinurilor spumante si unde se regaseste produsul lor. Si pentru consumatori este interesant. Urmeaza o perioada in care spumantele vor fi folosite la intensitate maxima”.

Din juriu au facut parte profesori universitari, specialisti oenologi, tehnologi si membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizați din România.

Cintia Cocolibaba, membru juriu USV Iași: „Este un concurs care ne arata in mod practic care este situatia vinurilor spumante romanesti pe piata romaneasca, dar paote fi un pas de plecare de a gandi o strategie pe piata internationala. Spumantele sunt considerate o categorie aparte, un produs de lux, dar ar trebui sa incercam sa demitizam acest lucru si sa avem spumante pe masa noastra la orice fel de moment mai ales ca se apropie sarbatorile acum”.

Ion Ionescu de la Brad era creditat ca fiind cel care a produs în 1841 prima dată „șampanie” în spațiul românesc.