Viktor Orban: „Ucraina nu este pregătită pentru negocierile de aderare la UE!”

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat vineri că Ucraina nu este pregătită pentru discuții de aderare cu UE, în ciuda faptului că, Comisia Europeană a dat undă verde negocierilor la începutul acestei săptămâni.

În timp ce președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, a salutat decizia Comisiei, Orbán – un frecvent acuzator al Kievului – a declarat pentru radioul de stat ungar că „Ucraina nu este în niciun caz pregătită să negocieze”.

„Ucraina este la fel de departe de aderarea la UE precum Makó este de Ierusalim”, a spus Orbán, referindu-se la un orășel din apropierea graniței cu România, a relatat presa ungară.

Orbán a subliniat, de asemenea, că discuțiile de aderare a Ucrainei nu pot fi legate de fondurile UE înghețate ale Ungariei.

„Aș dori să fie foarte clar că deschiderea negocierilor în Ucraina nu este o chestiune de afaceri”, a declarat liderul ungar, adăugând că Bruxelles-ul trebuie să dea Ungariei „ceea ce îi datorează”.

În timp ce Budapesta a fost de acord cu sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru invazia la scară largă a Ucrainei, Ungaria a intrat în conflict cu Ucraina de mai multe ori, opunându-se încercării UE de a crea un fond pe termen lung de până la 20 de miliarde de euro pentru armata ucraineană și criticând tratamentul aplicat de Kiev minorităților maghiare.

De asemenea, Orbán a dat mâna cu președintele rus Vladimir Putin luna trecută, ceea ce a declanșat un val de proteste.

Recomandarea Comisiei din această săptămână plasează Ucraina cu un pas mai aproape de aderarea la UE, însă Kievul, care încă se luptă cu atacul lui Putin, mai are încă obstacole de depășit, inclusiv în ceea ce privește combaterea corupției interne. Următorul pas este ca liderii UE să susțină planul Comisiei în cadrul unui summit care va avea loc la Bruxelles în decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *