Viktor Orban isi afirma sprijinul integrarii Romaniei in spatiul Schengen

viktor orban

Astazi, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán si-a exprimat sprijinul pentru integrarea Romaniei in spatiul Schengen. Acesta a menționat că s-a întors la București după opt ani și a cunoscut progrese uriașe, care, în opinia sa, justificau apartenența României la spațiul Schengen.

Dar zilele trecute „am luat o decizie greșită în UE” – a amintit el – și acest lucru trebuie corectat, România trebuie inclusă în zona de liberă circulație. Șeful Guvernului din Unagria l-a asigurat pe președintele României, Klaus Iohannis, care a fost responsabil de evenimentul de astazi, că Bucureștiul poate conta pe Ungaria în acest sens.

Viktor Orban a semnat un acord privind o conducta care pleacă din Azerbaidjan, traversează Georgia și România până în Ungaria. Conducta subacvatică de peste 1.000 de kilometri de sub Marea Neagră va transporta „electricitate verde” produsă în regiunea Caspică, adică în Azerbaidjan și Georgia, către Europa Centrală, inclusiv România și Ungaria.

Orban a subliniat că Uniunea Europeană se află într-un vid strategic, în care liderii țărilor trebuie să se asigure că creează securitate economică și energetică pentru țările lor. El a adăugat: soluția este găsirea și furnizarea de noi surse de energie în Europa.

Acesta a mentionat ca există o criză energetică gravă – care nu este doar o criză a prețurilor, ci și o criză a ofertei. Intre timp, inflația spulbera întreaga economie europeană, in timp ce liderii europeni au decis să separe economia rusă de economia europeană și de Statele Unite. Exista o serie de măsuri de protecție a pieței, fără precedent în Statele Unite și care afectează și Europa, a enumerat el.

„Toate acestea înseamnă că era istoriei economice europene în care am importat materii prime ieftine și energie din Rusia în schimbul tehnologiei occidentale, rezultând creștere economică și securitate militară pentru ambele părți, s-a încheiat. Cu toate acestea, nu există o strategie nouă, motiv pentru care s-a dezvoltat un vid strategic”, a subliniat el.

Potrivit lui Orban, inovația este singura soluție, iar conducta din Azeirbaidjan este o adevărată investiție inovatoare. Conducta submarină, care furnizează în principal energie electrică din producția de energie eoliană și solară din Azerbaidjan, va avea o lungime de 1.195 de kilometri și va lega, de asemenea, România și Georgia.