Viktor Orbán: „De ce ar trebui să facem echipă? Ungaria se poate aproviziona cu gaz, țările occidentale nu!”

„Ungaria se poate alimenta singură cu gaz, occidentalii nu”, a declarat vineri la Radio Kossuth premierul Viktor Orbán.

„Suntem mai pricepuți să cumpărăm gaz independent decât dacă ar fi să așteptăm pe alții”, a explicat Orban de ce Ungaria nu participă la achizițiile comune ale UE.

Viktor Orban a criticat și planul mecanismului de solidaritate al UE. El a subliniat: „Ungaria nu susține obligativitatea ca, după ce țara își rezolvă aprovizionarea cu gaze pentru întregul an, să transfere gaze către acele țări care nu au putut face acest lucru pentru că au susținut sancțiunile împotriva Rusiei”.

El a apreciat că acum există o liniște temporară în ceea ce privește prețurile la gaze.

Ungaria a semnat contracte pe termen lung cu rușii care garantează că aprovizionarea cu gaz va fi în regulă, a confirmat el. El a adăugat: „Conducta Nord Streqm a fost „distrusă de acțiuni teroriste”, dar conducta care vine din sud prin Turcia încă funcționează și Ungaria nu va permite nimănui să distrugă această conductă”.

Orban a indicat că se conturează trei cheltuieli majore pe care Occidentul, care susține războiul, va trebui să le suporte: pe lângă război, costul reconstrucției si fondurile necesare funcţionării Ucrainei, întrucât este deja în război si nu a putut produce atâţia bani „cât costă viaţa poporului ucrainean”.

Este o sumă uriașă, statul ucrainean ar avea nevoie de aproximativ 5 miliarde de euro pe lună pentru a nu se prăbuși, iar întrebarea este cine va da acești bani„, a spus Orban.

Premierul Ungariei a subliniat ca exista discuții cu privire la modul de împărțire a poverilor între Europa și America și, dacă Europa își asumă ceva, atunci cum ar trebui împărțită povara între statele membre și dacă toată lumea dorește sau nu să participe la o astfel de asistență financiară.