Video Vaslui | Amplu exercitiu in gara Barlad. A fost simulata coliziunea dintre doua trenuri

exercitiu gara

Misiuni de salvare contracronometru pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui accident deosebit de grav produs pe căile de comunicație – Gara CFR Bârlad.

Astazi, la orele 09:35, în gara CFR Bârlad s-a produs un grav accident feroviar in care au fost implicate trenul personal nr. 6402, care circula pe ruta Iași – Bârlad și un tren de transport marfă, care are în compunere atât vagoane de transport cereale, cât și vagoane cisternă pentru transportul produselor chimice.

Astfel, în timp ce trenul 6402 era staționat ĺa linia 1 și se efectua debarcarea călătorilor, din cauza efectuării unei manevre greșite la intrarea în gară, trenul de marfă nr. 96602 a intrat în coliziune.
În urma impactului au rezultat, la prima evaluare, peste 30 victime, situația prezentându-se astfel: 9 persoane grav rănite și 22 persoane rănite ușor. O parte a călătorilor s-a autoevacuat, însă primul vagon a fost avariat, făcând imposibilă evacuarea călătorilor pe la ușile de acces în vagon.

Începând cu ora 09:40 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (C.J.S.U.) Vaslui a declanșat Planul ROȘU de interventie.

Acesta a fost scenariul unui exercițiu de cooperare, cu forțe și mijloace în teren, care are loc astăzi în municipiul Bârlad,exercițiu coordonat de C.J.S.U. Vaslui.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pe timpul exercițiului, au fost constituite echipe de căutare-salvare (inclusiv echipaje de cercetare CBRN aparținând ISU Bacău), de extragere a victimelor din zonele de pericol, de acordare a primului ajutor medical răniților. La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit pentru salvarea persoanelor, trierea victimelor și acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat, precum și transportarea acestora la unitățile medicale din proximitate.

În timpul misiunilor, s-a impus intervenția forțelor de ordine publică, din cauza unor persoane care căutau să sustragă materiale reciclabile, acestea devenind recalcitrante. Fluidizarea traficului și asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe traseele de deplasare, pe timpul desfășurării exercițiului au fost asigurate de către polițiști.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, la exercițiu au participat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, Direcției de Sănătate Publică Vaslui, Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și Spitalului Municipal Bârlad, Primăria municipiului Bârlad, precum și voluntari.

Exerciţiul, la care a participat prefectul județului, Daniel G. Onofrei, precum și șefii instituțiilor implicate, a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc, dar și verificarea punerii în aplicare, atât a planurilor proprii, cât și a celor de cooperare.

Astfel de exerciții vor continua și în perioada următoare.