Video | Un urs din parcul Calimani a detectat o camera de monitorizare

urs1

Urmele fine de miros uman de pe camera de monitorizare a faunei au fost detectate imediat de urșii aflați în căutarea hranei. Urșii detectează hrana de la câțiva kilometri distanță, având simțul olfactiv extrem de dezvoltat.

Urșii au fose nazale mari și mii de receptori ai mirosului, iar centrul mirosului din creierul ursului este de cinci ori mai dezvoltat decât al omului. Urșii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte.

În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile dezvoltate. Urșii trăiesc în România în pădurile din zona montană a lanțului carpatic. Țara noastră are una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din Europa. Parcul National Calimani este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a PădurilorRomsilva.

Parcul are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor Suceava, Mureș, Bistrița – Năsăud și Harghita. Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală, unde intervenția umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare.

Video: Romsilva