Video | Ucrainenii se tem ca in Borodianka situatia este mai grava decat a fost in Bucha

borodyanka

Situat la 50 kilometri distanta de Kiev si la 23 kilometri de Bucha, oraselul cu 12.500 locuitori, Borodianka aproape ca a fost sters de pe fata pamantului. Ucrainenii se tem ca atrocitatile din Bucha sa fie nimic fata de Borodianka.

Procurorul general ucrainean Iryna Venediktova a declarat pentru o televiziune ucraineană că o „situație umanitară similară” cu Bucha există în alte părți ale țării de unde forțele ruse au plecat recent, cum ar fi zonele din jurul orașelor nordice Sumi și Cernihiv.

Cadavrele a cel puțin 410 de civili au fost găsite în zone din afara capitalei ucrainene, inclusiv Bucha, după retragerea de săptămâna trecută a trupelor ruse, mulți cu mâinile legate, răni împușcate de aproape și semne de tortură.

Ea a mai spus că situația din Borodyanka, care este mai departe de Kiev și a fost deținută și de forțele ruse până de curând, poate și mai rea.

Venediktova nu a precizat ce s-a întâmplat exact în Borodyanka, dar a spus că „este cea mai rea situație în ceea ce privește victimele”.

„Există deja informații că numărul victimelor ocupanților ar putea fi și mai mare în Borodyanka și în alte orașe eliberate”, a spus si presedintele Zelenski.

„În multe sate din districtele eliberate din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumy, ocupanții au făcut lucruri pe care localnicii nu le-au văzut nici măcar în timpul ocupației naziste de acum 80 de ani. Ocupatorii vor avea cu siguranță responsabilitatea pentru asta”, a continuat el.