Video | Ucraina anunta ca a recastigat cateva platforme petroliere din largul coastelor Crimeei

Unitățile Direcției principale de informații a Ministerului Apărării au efectuat un raid special, în urma căruia Ucraina a recâștigat controlul asupra așa-numitelor „platforme Boiko Rigs” – platforme de foraj pentru extracția de gaze și petrol situate în largul coastelor Crimeei ocupat. Anuntul a fost facut de serviciul de presă al agenției.

„O operațiune unică de recâștigare a controlului asupra „Boiko Rigs” a fost executată de unitățile Ministerului Apărării al Ucrainei. În special, platformele de foraj Petro Hodovalets și Ukraina, precum și platformele Tavrida și Syvash au fost readuse sub control”, se arată în comunicat.

In timpul operațiunii, unitățile ucrainene au reușit să pună mâna pe trofee valoroase: un stoc de muniție pentru elicoptere de tip NAR (rachete aeriene neghidate), precum și radarul Neva, care poate urmări navigația maritimă în Marea Neagră.

În timpul uneia dintre fazele operațiunii, a avut loc o bătălie între forțele ucrainene de operațiuni speciale care echipau bărci mici și un avion de luptă rusesc Su-30. În urma confruntării, avionul de luptă rusesc a fost avariat și a fost forțat să se retragă.

Așa-numitele platforme Boyko sunt platforme de foraj de gaze și petrol din Marea Neagră, în largul coastelor Crimeei. Rusia le-a ocupat în 2015 și, odată cu începutul invaziei la scară largă, le-a folosit în scopuri militare. În special, ca heliporturi și platforme pentru radare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *