Video | Tensiune in republicile autoproclamate Donetk si Luhansk. Separatistii pro rusi si ucrainienii se acuza de deschiderea focului

obuz

In aceasta dimineata, ocupanții ruși au tras în satul Stanytsia Luhanska. Unul dintre obuze a lovit o grădiniță în care se aflau copii în acel moment. Potrivit informațiilor preliminare, doi profesori au fost răniți prin explozie.

Serviciul de presă al Operațiunii Forțelor Comunale a raportat pe pagina sa de Facebook: „Cu un cinism excepțional, forțele de ocupație ruse au bombardat satul Stanytsia Luhanska din regiunea Lugansk. Ca urmare a folosirii de către teroriști a artileriei grele, obuzele au lovit o grădiniță. Potrivit informațiilor preliminare, doi civili au fost răniți prin explozie.”

În plus, infrastructura municipală locală a fost deteriorată. Jumătate din localitate a rămas fără electricitate. Depozitul de locomotive Kindrashivska-Nova și o locomotivă au fost de asemenea avariate.

Ucrainienii acuza ca pro rusii au tras asupra așezării de tip urban Vrubivka, regiunea Luhansk, lovind o școală locală, distrugând clădiri rezidențiale și o conductă de gaz de înaltă presiune.

„Astăzi în jurul orei 10:25 a fost lansat un atac din teritoriul ocupat temporar asupra așezării de tip urban Vrubivka, în urma căruia unul dintre obuze a lovit curtea unei școli din localitate. La momentul atacului, erau 30 de studenți și 14 membri ai personalului înăuntru. De la ora 11:10, opt studenți și doi membri ai personalului sunt la subsol, restul copiilor au fost duși acasă”, a postat Administrația Militară-Civilă a orașului Popasna pe Facebook.

În prezent, 70 de apartamente din clădiri înalte și 96 de case private au rămas fără gaz. Ucrainienii sustin ca s-a tras cu mortiere de 122 mm interzise in acordul de la Minsk.

Un alt atac de artilerie a provocat o întrerupere a curentului și a deteriorat o clădire rezidențială din satul Taramchuk, regiunea Donețk.

De asemenea, in Marinka, un oraș din prima linie a regiunii Donețk, o pensionară a fost ranita intr-o statie de autobuz de cateva schije.

Pe de alta parte, forțele autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) sustin ca au fost nevoite să deschidă focul pentru a suprima armele armatei ucrainene și pentru a proteja civilii, a declarat joi purtătorul de cuvânt al miliției populare din RDP, Oleg Nikitin.

„Solicităm observatorilor internaționali și conducerii OSCE [Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa] să înregistreze încă un fapt al încălcării flagrante a încetării focului de către partea ucraineană, care provoacă intenționat reluarea ostilităților în Donbas”, a spus Nikitin, potrivit Tass.