Video Suceava | Procesiune impresionanta la Cacica, cu ocazia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului

Mii de pelerini au fost prezenti si anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica, în zilele de 14 şi 15 august 2023, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

În afara pelerinilor din România, au fost prezenţi şi credincioşi din străinătate sau credincioşi români care locuiesc în diaspora, veniţi special pentru a participa la pelerinajul de la Cacica. Printre pelerini se regasesc PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Sfânta Liturghie de hram celebrată la ora 11.00, de PS Iosif Păuleţ, care va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel şi aproximativ 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809.

Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia.

Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lvov: Józef Bilczewski şi Józef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.

Pelerini din Solonețu Nou, Pleșa și Poiana Micului au sosit de ieri la Cacica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *