26 de pacienți transferati de la Lețcani in spitalele din Iași

WhatsApp Image 2021-11-11 at 11.43.52

Mai multi pacienti cu COVID, inclusiv cei internati la Terapie intensiva au fost mutati, aseara, de la spitalul mobil Letcani la alte unitati medicale iesene, din cauza frigului. Firma care se ocupa cu verificarea instalatiei de incalzire a reusit sa rezolve problema asigurarii agentului termic la parametri normali doar in cateva containere din cadrul spitalului mobil, astfel ca autoritatile au decis mutarea mai multor pacienti la alte spitale din Iasi.

În ultimele zile, la Iași tempertaturile nocturne au scăzut sub zero grade Celsius. Din acest motiv, 26 de pacienți au fost transferați de la unitatea mobilă din Lețcani către alte spitale din municipiu. Alți 4 au fost externați. Echipaje de la SMURD, inclusiv autospeciala de transport personal și victime multiple, o ambulanță SAJ și echipa de ajutor din Republica Moldova au contribuit la transportul pacienților.

Florin Roșu, manager Spital Boli Infecțioase Iași: „În momentul de față, în cadrul secției exterioare de la Lețcani sunt îngrijiți un număr de 13 pacienți cu forme critice, adică pacienți de terapie intensivă și un număr de 18 pacienți ce prezintă form Covid 19 medii, spre severe. Decizia de mutare a pacienților din secția exterioară de la Lețcani, nu a fost o decizie luată singular, dacă vreți a fost o decizie luată de către decidenții de pe plan local, adică responsabilul cu terapiile intensive de pe zona Moldovei doamna profesor Grigoraș, doamna profesor Cimpoeșu, domnul director al DSP, Cepoi”.

În ultimele zile, la Spitalul din Lețcani s-au înregistrat și temperaturi de -0, 2 grade Celsius.

Florin Roșu, manager Spital Boli Infecțioase Iași: „În această dimineață temperaturile variau între 12 și 17 grade, dacă discutăm de ziua de ieri au fost spații, într-adevăr erau în zona verde nu erau spații în care îngrijeam pacienți, dar am avut temperaturi și de -0,2 grade”.

Cei 13 pacienți de Terapie Intensivă au fost duși de la Lețcani la Institutul Regional de Oncologie, la Neurochirurgie și la UPU Sf. Spiridon. Ceilalți 13 pacienți non ATI au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase și la Spitalul CFR.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: „Cei de ATI au fost transferați cu echipe de terapie intensivă mobilă, de la Spitalul Sf. Spiridon, de la UPU SMURD, de la colegii din Republica Moldova și de la ambulanță cu medic către spitalele care au ATI respectiv, Institutul Regional de Oncologie, 2 pacienți, Neurochirurgie ATI Covid, 4 pacienți și către UPU Sf. Spiridon, 5 pacienți, 1 către ATI. Acolo unde au existat locuri pentru ventilație mecanică, locuri cu echipamente medicale, și cu echipe medicale pregătite să preia și capabile să îngrijească acești pacienți”.

Cu toate acestea, una dintre pacientele externate aseara a laudat conditiile din spitalul mobil.

Spitalul Mobil de la Leţcani a mai fost închis la începutul acestui an, unul dintre motive fiind tocmai frigul din saloane.