VIDEO. Șofer nepregătit pentru iarnă, ”dansează” cu mașina pe podul din Alexandru. Cum ne pregătim mașina pentru sezonul rece

iarna

Un șofer care nu și-a pregătit la timp mașina pentru iarnă a pus astăzi în pericol ceilalți participanți la trafic, derapând pe străzile din Iași. Acesta a fost surprins de o cameră de bord, îndreptându-se dinspre Alexandru spre Podu de Piatră.

Şoferii din România alocă un buget de circa 1.000 de lei în vederea pregătirii autovehiculului pentru iarnă, în condiţiile în care, spre deosebire de cei din statele vest europene, aceştia forţează utilizarea anvelopelor peste limita maximă de folosire, potrivit datelor publicate de retailerul specializat în piese auto AutoEco.ro și citate de news.ro.

„Anvelopele de iarnă sau All Season sunt obligatorii indiferent de data calendaristică, dacă maşina rulează pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Momentul ideal pentru montarea pneurilor de iarnă este, însă, înaintea scăderii temperaturii sub pragul de 7°C”, potrivit specialiştilor în piese auto.

Specialiştii recomandă ca intervalul de înlocuire a anvelopelor utilizate pe timpul iernii pentru maşinile personale să nu depăşească şase ani, după această perioadă crescând riscul de explozie a cauciucului şi scăzând rezistenţa la frânare.

În vederea pregătirii autovehiculului la începutul sezonului rece, pe lângă schimbarea obligatorie a anvelopelor, specialiştii recomandă:

  • verificarea bateriei şi a sistemului de încărcare al bateriei;
  • verificarea concentraţiei antigelului, care trebuie să reziste la temperaturi de -30 °C;
  • verificarea termostatul, care trebuie să funcţioneze în parametri optimi;
  • verificarea nivelul de ulei de motor;
  • rezolvarea oricărei probleme a ambreiajului, suprasolicitat pe timp de iarnă.