Video | Se impodobeste baldachinul unde va fi asezata racla Sf. Parascheva

baldachin

În capitala Moldovei, pregătirile pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva sunt pe ultima sută de metri. Astăzi, a început împodobirea baldachinului pe care va fi aşezată racla cu Moaştele Cuvioasei, chiar în curtea Catedralei Mitropolitane. Tradiţia este continuată de o familie din Bucureşti, care de 19 ani vine la Iaşi înaintea praznicului, cu un camion plin cu mii flori. Şi primii pelerini s-au aşezat deja la rând, în aşteptarea marii sărbători.

Din zori, sute de ornamente florale au fost descărcate în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Familia Buștei din Bucureşti este cea care, pentru al 19-lea an consecutiv, împodobeşte baldachinul într-o simfonie de culori.

Nicu Marin – adminstrator florărie: „Anul acesta am ales ca și flori, ca-n totdeauna crinul, trandafirul, crizantema și accesorii cu frunze exotice, și bineînțeles delphinium pentru a acoperi baldachinul de sus.

Reporter: Cât s-a muncit pentru toate aranjamentele astea?

Nicu Marin: 48 de ore, odată și încă 48 ore aici.

Reporter: Câte persoane?

Nicu: În jur de 20-25 de persoane.

Reporter: O muncă frumoasă, vă este drag…

Nicu: Minunat, da.. Ne ocupăm de aproximativ 30 de ani și în fiecare an aducem recunoștință Sfintei Cuvioase Parascheva și prin flori noi transmitem emoțiile maxime ale vieții.”

De asemenea, la Iași au ajuns deja și primii pelerini care au fost încântați să vadă procesul de îmbodobire a baldachinului.

Pelerin: „Am înțeles că de mulți ani este o familie care vine din București și se ocupă de chestia asta și dacă i-aș cunoaște chiar i-aș felicita

Reporter: Ați mai văzut vreodată cum se împodobește baldachinul?

Pelerin: Nu, nu am mai văzut, venim de ani de zile, de vreo 12 ani, dar este prima dată când vedem chestia asta, dar știam, se auzise că este cineva care vine mereu aici.”

Pelerinii vin din toate colțurile țării pentru a se ruga Sfintei Parascheva pentru sănătate și ajuutorul celor dragi.

„Este al patrulea an și mă simt bine, vin pentru copii, pentru sănătatea lor, a nepoților, a soțului. Suntem venite de dimineață de la ora 4 și acum plecăm.

Reporter: De unde ați venit?

Pelerin: Din București.”

E al doilea la mine, pentru că sunt bolnavă, dar Doamne ajută să putem veni în continuare și la anul și cât s-ar putea”, ne-a spus o pelerina.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe maine, când, de la ora 6, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până sâmbătă, pe 15 octombrie.