Video | Rusia schimba strategia atacand porturile de la Dunare. Explozii la 20 km de Galati

Pentru prima dată de când Rusia și-a început campania împotriva porturilor ucrainene, după ce s-a retras săptămâna trecută dintr-un acord de export de cereale negociat de ONU, a lovit infrastructura de pe Dunăre.

In aceasta dimineata, au avut loc explozii la Reni și Izmail – orașe ucrainene unde fluviul formează granița dintre Ucraina și România.

Un oficial ucrainean a confirmat pe canalul său de Telegram că infrastructura portuară de pe malul Dunării a fost ținta și că procuratura din Izmail a început investigațiile după ce patru hangare de cereale, rezervoare de petrol și de combustibil au fost avariate și distruse în oraș. Cel puțin patru persoane au suferit răni ușoare sau medii.

Potrivit informațiilor ucrainene, atacurile nu au fost efectuate cu tipul de rachete cu rază lungă de acțiune care atacă Odesa și Chornomorsk din 18 iulie, ci mai degrabă cu drone de fabricație iraniană „Shahed-136”.

Reni este situat lângă lacul Cahul, la 20 kilometri de Galati, la vest de Izmail. Datele AIS de pe Marinetraffic arată că traficul de nave pe fluviu nu s-a oprit după atac.

Potrivit bloggerilor ruși, este posibil ca atacurile să nu fi avut ca scop doar întreruperea fluxurilor de cereale, ci și a aprovizionării cu petrol depozitat în regiune pentru aprovizionarea rafinăriilor ucrainene.

Dunărea este ultima cale navigabilă pentru exportul de cereale din Ucraina de la 17 iulie, când Rusia a renunțat la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, negociată de ONU.

În urma ieșirii sale, Rusia a bombardat porturile Odesa și Chornomorsk cu rachete și drone.

Regiunea Dunării a fost evitata, probabil datorită apropierii sale de România, membră NATO. Pe de altă parte, atacul de la Reni a fost mai puțin intens decât raidurile Rusiei împotriva marilor porturi maritime ucrainene din nord.

Atacurile de luni au făcut parte din războiul de tip „tit-for-tat” care s-a intensificat începând cu 17 iulie, Rusia lovind Odesa, iar Ucraina lansând o ploaie de drone și rachete de fabricație occidentală asupra peninsulei Crimeea, anexată de Rusia.

Atât Ucraina, cât și Rusia au amenințat că vor ataca navele comerciale care se apropie de porturile celeilalte părți în Marea Neagră. Dunărea a fost singura parte a regiunii, până acum, în care traficul naval nu a fost afectat de blocadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *