VIDEO. Protestul fermierilor. Zeci de tractoare au ajuns în centrul Iașului

Amplu protest la această oră la Iași și în alte județe ale Moldovei, organizat de către Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice. Fermierii organizează un marș pe ruta Valea Lupului – Bvd. Independenței – Prefectură, urmând a se opri în centrul orașului, timp de câteva minute.

Fermierii acuza Guvernul de tergiversarea acordarii despagubirilor pentru calamitatile culturilor din primavara anului 2020 si intarzierea platii procentului ramas pentru culturile de toamna din 2019.

 40 la suta dintre fermieri sunt in imposibilitatea de a-si asigura necesarul de reluare al activitatii agricole fiind penalizati de catre furnizorii de servicii, seminte sau fertilizanti.

Cristian Stoica – fermier Gropnița:

”La noi în fermă am avut o pierdere de 40% din capital. Am scăzut comparativ cu anul 2019 cu 40% în cifra de afaceri. Am avut cultura de porumb undeva la 70 la suta afectată, iar cultura de floarea soarelui la 50%.

Acești fermieri se află în situația în care nu au fost despăgubiți pentru culturile agricole de anul trecut deși au făcut numeroase solicitări.

Emil Teofil Bălteanu, preşedinte Asociaţia Fermierilor “Grânarii. Dă-te pe brazdă!”

„Am ajuns aici deoarece am protestat pe 4 martie la Iaşi, pe 24 martie la Bucureşti în faţa Guvernului şi la protestele noastre nu au fost acordate încă nişte răspunsuri certe. Noi vrem banii pentru culturile calamitate în anul precedent. Este una dintre măsurile care ar putea să mai salveze din ceea ce s-a pierdut în anul precedent. Ne aflăm în situaţia în care mare parte dintre colegii noştri fermieri nu vor putea să continue lucrările agricole datorită faptului că nu au motorină, nu au cu ce să plătească salariile, nu au cu ce să-şi achiziţioneze îngrăşămintele, amendamentele necesare pentru o cultură care să poată să aibă rezultate care să acopere măcar o parte din datoriile acumulate în anul precedent.”

Pe utilajele agricole venite la protest au fost lipite diverse slogane precum„ fără pâine=fără mâine”. Protestul s-a desfășurat legal privind organizarea si desfășurarea adunărilor publice și a fost autorizat de către autoritățile competente.