Video | Protest urias in Praga. Cehii s-au saturat de razboiul din Ucraina si cer guvernului sa revina la problemele tarii

vlcsnap-2023-03-12-14h07m19s711

Republica Cehă se luptă de un an cu niveluri record ale inflației, în principal din cauza creșterii prețurilor la energie cauzate de războiul din Ucraina. În februarie, inflația anuală în acest stat membru al UE și NATO cu 10,5 milioane de locuitori a ajuns la 16,7%.

Mitingul „Cehia împotriva sărăciei” a fost organizat de un nou partid politic.

„Ne-am adunat astăzi aici pentru a lua atitudine împotriva acestei sărăcii”, a declarat Jindrich Rajchl, un avocat care conduce partidul neparlamentar PRO, în fața mulțimii din piața centrală Wenceslas.

Protestatarii au cerut guvernului de centru-dreapta al lui Petr Fiala să demisioneze, în timp ce Rajchl a declarat că dorește lideri care „să se preocupe mai întâi de interesele cetățenilor cehi”.

Criticii acuză guvernul lui Fiala că se preocupă mai mult de Ucraina, cu ajutorul militar și umanitar substanțial trimis în țara devastată de război de la începutul invaziei din februarie 2022.

Protestatarii au criticat, de asemenea, NATO, presa cehă relatând că un protestatar cu un difuzor a cerut mulțimii să rupă un steag ucrainean de pe clădirea Muzeului Național din vârful Pieței Wenceslas.

Presa de tip mainstream a catalogat protestul ca fiind prorus insa astfel de actiuni de strada au loc in mai multe capitale europene. Oamenii cer ca guvernele lor sa revina asupra problemelor interne, pe fondul inflatiei galopante.