Video | Peste 1500 incalcari ale incetarii focului in estul Ucrainei. Explozii acum in Donetk

Donbas-tank-scaled

Observatorii organismului european de securitate al OSCE au raportat sâmbătă peste 1.500 de încălcări ale încetării focului în estul Ucrainei, cel mai mare număr din acest an. Într-un raport care prezinta atacurile de vineri, monitorii au înregistrat 591 de încălcări în Donețk și 975 de încălcări în Lugansk, două regiuni deținute parțial de separatiști susținuți de ruși.

Cele mai grele lupte sunt in partea de nord-vest a regiunii Lugansk, la aproximativ 20 de kilometri (12 mile) sud-est de orașul guvernat Severodonețk. Ministrul de Interne al Ucrainei, Denys Monastyrskiy, a experimentat confruntările sâmbătă fiind nevoit sa se adaposteasca în timp ce obuzele au căzut la câteva sute de metri de el, în timp ce el făcea un tur al frontului cu reporterii.

Mai multe explozii au fost auzite astazi în centrul orașului Donețk, controlat de separatiști, din estul Ucrainei, a declarat un martor pentru Reuters. Un difuzor din zonă le-a cerut cetățenilor să fie precauți. Originea exploziilor nu a fost clară.

În weekend, civilii au fost evacuați din regiunile controlate de separatisti. Kievul a anuntat ieri că doi dintre soldații săi au murit într-un atac, primele victime din acest conflict.

Kremlinul insistă că nu are planuri de incursiune in teritoriul ucrainean. „Orice indiciu indică faptul că Rusia plănuiește un atac împotriva Ucrainei”, a spus șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele american Joe Biden, care a spus anterior că este „convins” că Rusia va invada în zilele următoare, a convocat o întâlnire a Consiliului de Securitate Națională privind criza.

Oficialii americani și UE au spus că Moscova încearcă să inventeze un pretext pentru ofensiva sa, furnizand informații false despre violența în enclavele controlate de rebeli din estul Ucrainei.

Video: Separatistii trag asupra unei drone