Video | Ohtirka, orasul atacat zilnic de rusi

okhtyrka

De 15 zile, un orasel de 50.000 locuitori din Ucraina este atacat zilnic de catre rusi. Ohtirka, din regiunea Sumi are un trecut istoric fiind intemeiat in anul 1641 cand era o fortareata care proteja frontierele de sud ale cnezatului Moscovei de raidurile tatarilor din Crimeea.

Pe 24 februarie, luptele au inceput la periferia orasului cand rusii au incercat sa ocupe Ohtirka. Ucrainienii au respins atacurile iar rusii au folosit focurile de artilerie.

Pe 25 februarie, rachetele BM-27 Uragan au lovit o grădiniță din Ohtirka si au ucis un copil și doi adulți. Se presupune că rachetele ar fi fost bombe cu dispersie, despre care Amnesty International spune că ar putea constitui o crimă de război. S-a raportat, de asemenea, că forțele ruse au tras în apropiere de Ohtirka intr-un autobuz civil. Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul Regiunii Sumi, a declarat că alți 3 civili au fost uciși în oraș.

Pe 26 februarie, doi jurnaliști danezi au fost răniți când mașina lor a fost împușcată de forțe necunoscute.

La 28 februarie, forțele ruse au bombardat și distrus un depozit de petrol din Okhtyrka. De asemenea, peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși când o bază militară din Okhtyrka a fost lovită de o bombă termobarică rusă, au spus oficialii locali.

Oksana Markarova, ambasadorul ucrainean în Statele Unite, a declarat că forțele ruse au folosit o bombă termobarică (cu vid) în Ohtirka.

Pe 4 martie, guvernatorul a spus ca regiunea Sumi este un teritoriu din iad fiind bombardata de rusi.

Si aseara, orasul atacat sistematic a fost victima rachetelor rusesti. Ohtirka, situat intre Harkov si Kiev nu mai are caldura si electricitate.