Video | O drona ucraineana de recunoastere s-a prabusit in Croatia

vlcsnap-2022-03-11-12h34m14s734

In Zagreb, capitala Croatiei o drona ucraineana a cazut si a provocat o explozie in zona rezidentiala Jarun. La fata locului s-a format un crater de mari dimensiuni fiind gasite si doua parasute. Dupa ce au analizat resturile obiectului cazut din cer, expertii croati au constatat ca este o drona ucraineana TU-141 Struj.

Drona ar fi parcurs 700 kilometri deasupra Ungariei si Croatiei fara sa fie detectata. Mai multe masini au fost avariate si din fericire nimeni nu a fost ranit.

Tu-141 este o dronă de recunoaștere cu rază medie de acțiune. Este conceputa pentru a întreprinde misiuni de recunoaștere la câteva sute de kilometri în spatele liniilor frontului la viteze transonice. Poate transporta o gamă largă de încărcături utile, inclusiv camere cu film, aparate de imagine în infraroșu, aparate de imagine EO și radar de imagine.

Tu-141 a fost în serviciul sovietic din 1979 până în 1989, mai ales la granițele de vest ale Uniunii Sovietice. In razboiul din Donbass a fost folosita de armata ucraineana.