VIDEO | Nouă magazine din Iași închise de inspectorii OPC

WhatsApp Image 2022-08-22 at 14.07.04

Un număr de nouă supermarketuri din municipiul Iași au fost închise în urma unui control efectuat de inspectorii de la Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Iași. S-a constatat că unele magazine aveau un preț afișat la raft și altul la casele de marcat, vitrinele și lăzile frigorifice nu erau curățate și aveau un strat mare de gheață. Valoarea amenzilor se ridică la 321.000 de lei.

Mizerie, alimente stricate și depozitate necorespunzător, asta au găsit inspectorii OPC Iași în urma controalelor efectuate săptămâna trecută în supermarketurile din Iași, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani și Vaslui. Ei au decis oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor. Astfel, șapte magazine din Iași, vor sta cu lacătul pe ușă pentru o perioadă de până la şase luni, iar unul dintre magazine, pentru o perioadă cuprinsă între 6-12 luni.

„Au fost și sancțiuni în cuantum de 98 de mii de lei, dar problema cu măsurile complementare aplicate sunt mai dure și de asta am decis să închidem. Avem acele vitrine neigienizate, toate spațiile frigorifice din spate, pe care dumneavoastră nu le vedeți, dar sunt depozitate diferite alimente, ventilatoarele și multă lume ne întreabă de ce? Pentru că acel aer se recirculă în acele spații, indiferent că sunt foliate sau ambalate, noi punem mâna, nu ne spălăm imediat și ne putem îmbolnăvim. Au motivat că fie firma de mentenanță, fie ei nu sunt suficiență pentru a realiza curățenia care trebuie făcută. Iar din prisma mea, această curățenie ar trebui făcuta o dată pe săptămână, a declarat Florin Onofrei, comisar şef C.J.P.C Iaşi.

Acțiunile de inspecție au fost efectuate la nivel naționale în cele mai mari supermarketuri din orașe.

„Este un plan la nivelul întregii autorități plus autorității regionale de a verifica tot ce înseamnă marile magazine. Sunt și reclamații pe supermarketuri, hipermarketuri știm foarte bine, dar sunt direct sub observația noastră pentru că impactul asupra consumatorului este mare. Am avut 20 de comisari de execuție, 6 comisari șefi adjuncți din regională, deci am fost aproximativ 30 de oameni, a spus Monica Pintilie, comisar șef  C.R.P.C Iași.

Principalele nereguli găsite au fost: comercializarea unor legume şi fructe depreciate, utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu acumulări de praf, rugină, condens şi resturi alimentare; folosirea unor spaţii de depozitare neigienizate, cu poliţe şi paviment murdare; existenţa unor condiţii igienice necorespunzătoare la congelatorul de materii prime, produse de panificaţie şi patiserie congelate; utilizarea unor vitrine neigienizate pentru expunerea în vederea comercializării pâinii şi produselor de patiserie.