Video Neamț| Investiție de 16 milioane de lei pentru Muzeul de Istorie din Piatra Neamț

muzeu de istorie p neamt

Muzeul de Istorie din Piatra-Neamț a intrat în reabilitare în luna mai a anului trecut. Jumătate din lucrare a fost deja realizată, urmând să se finalizele reparațiile instalațiilor electrice, termice și sanitare. Cheltuielile au fost acoperite apraope în întregime din fonduri europene (85%), iar restul din bugetul de stat (13%) și cel al județului (2%)

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț: „Astăzi am efectuat o vizită pe acest amplu șantier. Lucrările care se execută nu sunt deloc simple, mai ales că trebuie păstrată vechea arhitectură a clădirii și ținut cont de faptul că în incintă se vor regăsi colecții extrem de valoroase, unele unicat în țară sau în lume. Execuția lucrării este în grafic și sper ca în mai puțin de un an să se finalizeze, iar instituția să își redeschidă porțile pentru public. Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ a fost introdus, datorită numărului şi importanţei colecţiilor pe care le deține, a ariei de cercetare și activității desfăşurate, în circuitul național al muzeelor. Datorită acestei recunoașteri, era necesar să implementăm proiectul prin care reabilităm muzeul și punem în valoare una dintre cele mai importante instituții de cultură din județ”

Proiectul se urmărește conservarea, protejarea și promovarea muzeului, urmând a se reface toate tipurile de instalații, acoperișul, finisajele interioare și exterioare cu păstrarea arhitecturii originale și se introduce lift de la subsol până la mansardă, pentru a se va asigura accesul facil persoanelor cu dizabilităţi. Până la momentul actual, s-au executat tencuieli interioare, fundația pentru lift, consolidarea șarpantei, s-au refăcut coșurile de fum și s-a montat acoperișul.

Clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie, situată în centrul orașului, a fost executată între anii 1910-1912. În interiorul ei au funcționat, în timp, Prefectura, Primăria, Consiliul Județean și Tribunalul Neamț.