VIDEO! Mobilizare in Belcesti pentru ajutorarea unui batran care locuia intr-o casa cu acoperisul din stuf

WhatsApp-Image-2023-01-05-at-15.43.14

Mobilizare exemplara in comuna Belcesti, unde localnicii au sarit in sprijinul unui batran pe care l-au prins sarbatorile cu casa acoperita de stuf. Inainte de Craciun, autoritatile locale au vizitat mai multi batrani, pentru a le oferi cadouri. Intr-o fotografie a fost surprinsa si casa unui barbat, care traia in conditii inumane, cu acoperis din stuf si risc de prabusire. Dupa apelul unui barbat stabilit in Spania, oamenii au strans o suma de bani pentru a demara lucrarile de refacere a casei batranului. In ultimele 2 saptamani, o mana de voluntari s-a ocupat de constructia unei noi locuinte.

In doar 3 zile, cu sprijinul oamenilor de bine s-au strans 1000 euro prin care au fost cumparate materiale de constructie. Cei care nu au dispus de bani au sarit in ajutor donand scanduri, saci de ciment si balast. Oamenii au fost impresionati de povestea batranului si conditiile inumane in care traieste.

Nicu Ioan Drobota – localnic:

„Bătrănul e singur, nu are pe nimeni, are 64 de ani. A fost căsătorit, dar i-a murit soția acum vreo de 20 de ani. A muncit cu ziua, îmi spunea că a fost câțiva ani în Constanța și a muncit și acolo. Nu are copii, nu are pe nimeni. Din ce am auzit, vecinul se mai ducea pe la el, îi mai ducea o oală de mâncare. Se mai ducea pentru că îi era teamă să nu i-a foc casa cu el. El avea o sobă înăuntru și mai făca căldură, mâncare. Îi era teama să nu adoarmă și să ia foc casa cu el. Cu orice scânteie putea să ia foc.”

Povestea batranului a starnit interes dupa ce a fost vizitat inainte de sarbatori de viceprimarul comunei, care i-a inmanat un pachet. Dupa ce fotografiile au fost postate pe pagina de Facebook a Primariei, Nicu Ioan Drobota a ramas impresionat de drama batranului si a incercat sa impulsioneze comunitatea pentru a-l sprijini pe sarman.

Nicu Ioan Drobota – localnic:

„Au scos mai multe poze și eu am selectat casa aia de stuf, așa derăpănată și am pus un comentariu acolo, pe grupul oficial de la Berceni din care sunt și eu. Și am pus pe grup acolo dacă se oferă voluntari să-i refacem un pic căsuța la bătrănelul ăsta și atunci s-au pus în mișcare toți. S-au mobilizat toți acolo și au început lucrările mai devreme, chiar între Crăciun și Revelion. Astăzi e aproape a cincea zi și este aproape gata casa cu vreo 9 băieți de acolo, voluntari toți. De la postarea aia au început să doneze toți câte o sută de lei, două sute. Un băiat s-a dus acolo și a filmat și a zis că casa nu se poate repara în niciun caz, doar să-i facem alta.

Initial, localnicii au vrut doar sa-i repare acoperisul batranului dar cum nu se mai putea interveni s-a decis construirea unei noi locuinte. Aceasta va fi gata in cateva zile iar batranului va putea duce un trai decent incepand de anul acesta.