VIDEO: Militar ucrainean prizonier, executat cu rafale de gloanțe de către ruși. Militarul a fost ucis imediat după ce a strigat: „Glorie Ucrainei”

62329586

Armata ucraineană susține că l-a identificat pe militarul a cărui execuţie apare într-o înregistrare viralizată pe internet.

Armata ucraineană a afirmat, marţi, că l-a identificat pe soldatul care, luat prizonier, pare să fi fost ucis de rafale de gloanţe după ce a strigat „Glorie Ucrainei!”, potrivit unei înregistrări video, relatează AFP, Unian .

„Potrivit datelor preliminare, defunctul este militarul Timofei Mihailovici Şadura din cadrul Brigăzii a 30-a mecanizate”, care a participat la luptele din apropiere de Bahmut (est) şi era considerat ca fiind dat dispărut din 3 februarie, au indicat Forţele de infanterie ucrainene pe Telegram.

Trupul soldatului ucrainean se află pe teritoriul ocupat temporar ruşi, notează Unian.

Confirmarea finală a identităţii acestuia va fi stabilită după returnarea cadavrului şi efectuarea unor expertize.

Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce a calificat drept „împuşcare brutală şi cinică a unei persoane neînarmate” de către soldaţi ruşi, aşa cum apare într-o înregistrare video, care a devenit virală pe reţelele de socializare.

Înregistrarea video de 12 secunde a stârnit un val de indignare publică în Ucraina. În filmare apare un bărbat aparent neînarmat, în uniformă ucraineană, cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, stând într-o groapă, în picioare, şi fumând o ţigară într-o zonă împădurită.

Bărbatul exclamă „Slava Ukraini!” („Glorie Ucrainei”), după care este executat brutal. În filmare nu apar agresorii, însă se aude o voce care spune „Mori, javră!” în limba rusă.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a cerut procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, să investigheze presupusa execuţie a militarului ucrainean neînarmat de către soldaţi ruşi.