VIDEO: Manifestanți pro-Rusia protestează în centrul Chișinăului – „Noi suntem Moldova!”, „Jos, Maia Sandu!”

Proteste-Moldova-640x400

Activiștii pro-Rusia din „Mișcarea pentru popor”, din care fac parte Partidul „ȘOR” și PACE, susțin că Poliția îngrădește accesul manifestanților care au pornit spre Chișinău pentru a participa la miting anti-guvernamental. La rândul lor, polițiștii declară că nu îngrădesc „sub nici o formă libera deplasare a cetățenilor spre capitală” dar spun că mijloacele de transport folosite pentru a aduce protestatarii din direcția Cimișlia nu corespunde normelor tehnice, potrivit publicației newsmaker.md. Potrivit forțelor de ordine, protestatarii au blocat traseul la intrarea în Chișinău dinspre Stăuceni.

Cei adunați la întrunire cer Executivului „achitarea facturilor populației”. Oamenii aduși la miting scandează: „Noi suntem Moldova!”, „Jos, Maia Sandu!”, potrivit Ziarului de Gardă. Potrivit sursei citate, la protest participă câteva mii de oameni.

Inspectoratul General al Poliției a anunțat că în perioada 28 februarie, ora 8:00 – 2 martie, ora 18:00, în centrul capitalei și străzile adiacente este limitat și interzis accesul vehiculelor și a persoanelor pentru desfășurarea întrunirilor și a manifestărilor în masă. Motivul invocat este că în Republica Moldova vine o delegație oficială. Poliția nu a precizat despre ce eveniment este vorba dar, potrivit newsmaker.md, în perioada 28 februarie-2 martie la Chișinău se va afla președinta Greciei, Ekaterini Sakellaropoulou.

„Sute de oameni, împiedicați să ajungă la Chișinău, sunt la un pas de a bloca drumul național din Cimișlia, pentru a protesta față de abuzul regimului, care încalcă drepturile cetățenilor și libertățile omului”, a afirmat un membru al Mișcării pentru popor.

Reprezentanții Poliției susțin că nu îngrădesc „sub nici o formă libera deplasare a cetățenilor spre capitală, dar că asigură neadmiterea blocării traseelor, ceea ce ar putea perturba alte măsuri stabilite în Chișinău”.

Totodată, ei menționează că majoritatea mijloacelor de transport care aduc cetățenii din direcția Cimișlia spre capitală nu corespund normelor tehnice.

„Respectiv, polițiștii au inițiat procedura de documentare și neadmitere a deplasării mai departe, în contextul în care anterior au fost înregistrate cazuri pe accidente, explozii a unităților de transport, etc.”, menționează oamenii legii.

Polițiștii spun că mijloacelor de transport care corespund cerințelor tehnice le-a fost permisă deplasarea – „doar că pasagerii au refuzat, condiționând Poliția de a nu da curs procedurii de documentare a neregulilor depistate și permiterea de a se deplasa toți împreună”.