Video | La 20 km de Iasi, satul Tăutești este un loc unde noroiul reprezinta un mod de viata

tautesti

La 20 kilometri distanta de Iasi, in satul Tautesti, din comuna Rediu asfaltul este un lux. O comunitate de aproximativ 50 de familii este nevoita sa parcurga zilnic cate o ora si jumatate pe jos pentru a putea ajunge la cea mai apropiata statie de autobuz. Oamenii au incercat in nenumarate randuri sa poarte un dialog cu autoritatile sa astfalteze drumul din sat dar fara succes. Astfel, ei circula in noroi, chiar daca este vara sau iarna.

Dincolo de zonele rezidentiale din comuna Rediu, la cateva minute distanta se afla un loc uitat de lume. O zona linistita, cu o comunitate restransa de oameni care este nevoita sa traiasca in conditii greu de imaginat. Drumul care traverseaza satul este plin de noroi mai tot timpul. Chiar daca uneori Primaria Rediu mai pune pietris, oamenii spun ca acesta se duce la vale la prima ploaie sau ninsoare.

Corneliu Amarandei, locuitor sat Tautesti: „Ne lasa de izbeliste cu statia de autobuze neacoperita exact in ploaie. Mai rau ca pe animale. Este si problema drumului satesc care este un dezastru. E pericol public, santuri, canale, gauri, nici nu mai spunem. Elevii saracii au mers pana acum pe jos. Le-a pus un maxi taxi dar si acela cu greu. Domnul viceprimar a fost dat afara pentru ca nu l-au lasat sa faca pentru noi. Asta este. Noi satenii ne luptam sa vedem ce putem face. Sa luam o atitudine cu domnul primar. Sa ne faca drumuri sa ne faca ceva”.

La scoala din sat invata aproximativ 20 de copii care merg zi de zi prin noroi.

I-am spus domnului primar sa vina sa ne faca si noua acolo strada. Mi-a zis ca nu e pus pe harta. La registru gasesti strada si el spune ca nu gaseste strada si ca nu poate sa puna. Eu trebuie sa fug cu copilul in brate pana la vale ca sa pot sa prind salvarea altfel nu se stie. Aici e punctul de reper. La scoala. Pana la cel mai apropiat mijloc de transport, depinde cum merge fiecare, in principiu o ora si ceva facem dar depinde cum este vremea. Facem si mai mult pana cand ajungem sus la padure. Sunt patru kilometri. De aici pana sus. Patru kilometri de mers dus-intors”, ne-a spus o localnica.

Cel mai apropiat magazin se afla la jumatate de ora distanta, iar drumul pana la mijloacele de transport este foarte lung. De aproape o ora si jumatate.

Cum vine oleaca ploaia si ii chemam sa niveleze pamantul, prundisul este pe margini, aici ramane intotdeauna pamant. S-a stabilit ca vor face, ca vor asfalta. Unde s-au dus banii, Dumnezeu stie? De cand este domnul Ciprian (s.r primar) nu s-a facut absolut nimic. Se zbate si parintele, ca la biserica se urca foarte greu si sunt oameni care urca din capatul iazului care fac doua ore pana sus. Si sunt batrani. Nu se poate asa. Nu s-a facut nimic, nimic. Vin doar la voturi: ‘Buna ziua! Ne votati si pe noi? Vin-o tu si ridica-te la ora 03.00 ca la 04.00 sa pornesti si sa ajungi la 05.20 la padure. Dupa o ora si ceva de mers, cine mai este capabil de munca? Esti ud, obosit si nu mai esti in stare de munca”, ne declara o femeie.

Doar masinile localnicilor si carutele circula pe drumul de pamant din satul Tautesti. Localnicii au ramas fara speranta chiar daca drumul de cativa kilometri ar putea fi asfaltat rapid.

Noi am facut o petitie in urma cu doi ani dar din pacate nu am fost bagati in seama pentru introducerea pe ordinea de zi la sedinta de Consiliu Local. Au acceptat-o dar ne-au zis ca nu sunt destui bani de la buget. Nu sunt finante dar in acelasi timp, la sedinta care a avut loc atunci dar a fost o persoana cu aceeasi problema din Breazu cu aceeasi problema. Bineinteles ca, pentru Breazu s-a putut. Pentru Tautesti nu se poate. De 16 ani nu se poate”, a mentionat o alta localnica.

Autoritatile locale nu au putut fi contactate pentru a oferi un punct de vedere pe acest subiect.