Video | Hanul Trei Sarmale, parte din istoria Iasului a fost dărâmat

Cunoscut din anii 1600, Hanul Trei Sarmale, parte din istoria Iasului a fost dărâmat în aceasta seara. Actualul proprietar intenționează sa-l extindă la o capacitate tripla și sa construiască un hotel.

În ultimii 400 ani, Hanul Trei Sarmale a avut mai mulți proprietari. In secolul al XVIII-lea el s-a aflat în custodia Mănăstirii Socola. Legea secularizării averilor mănăstirești, elaborată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în anul 1863, a scos hanul din stăpânirea Mănăstirii Socola, trecându-l în cea a Primăriei municipiului Iași.

Municipalitatea l-a vândut iar după Primul Război Mondial a ajuns în proprietatea fraților Teodor C. și Dumitru C. Luca.l care l-au extins și modernizat după 1930.

În anul 1948, hanul a fost naționalizat de către autoritățile comuniste ale României, iar Dumitru Luca, ultimul proprietar, a fost condamnat la 6 ani închisoare.

În anul 1969, clădirea a fost trecută în administrarea Oficiului Național de Turism (ONT), în acel moment hanul aflându-se în ruină. ONT a investit sume importante în reabilitarea hanului, demolându-l în 1970 și reconstruindu-l la o dimensiune de trei ori mai mare decât cel anterior. 

Pragul hanului a fost trecut deseori de Vasile Alecsandri – care amintește într-o scenă din „Sânziana și Pepelea” de la hotel, la Trei Sarmale, Ion Creangă, Mihai Eminescu – care l-a caracterizat pe Dimitrie Petrino cu apelativul de Baron de trois sarmaux, Emanoil Bardasare – care l-a pictat într-un tablou din 1883, Octav Băncilă – care a imortalizat într-un tablou chipul hangiței Safta Dimitriu-Luca (tabloul se află astăzi la Pinacoteca din Iași) Mihai Codreanu, Păstorel Teodoreanu.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!