Video Galati | O retea de traficanti de migranti destructurata de DIICOT

trafic migranti

66 perchezitii domiciliare au fost efectuate ieri de autoritatile din Republica Moldova, procurorii DIICOT Galati si ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați pentru destructurarea unei retele de traficanti de migranti.

In cursul anului 2021, a fost constituit pe teritoriul Republicii Moldova un grup infracțional organizat, structurat pe criterii ierarhice și compus din cetățeni moldoveni, grup specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, constând în recrutare, transport și transfer de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României către statele din vestul Europei.

Grupul infracțional organizat a acționat și pe teritoriul României, prin transportarea migranților în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria și Bulgaria, destinația finală a transporturilor fiind Austria și Germania.

Migranții au fost transportați în grupuri mici, de aproximativ 6 – 10 persoane, în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 8.000 de euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit). Transporturile ilegale de migranți au fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care au avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi reale de persoane și mărfuri.

De asemenea, transporturile de migranți au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecției transporturilor, acestea verificând și semnalând prezența în traficul rutier a autorităților și pentru a evita efectuarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Sumele de bani rezultate din activitatea de trafic de migranți au fost investite de membrii grupului infracțional organizat în autoturisme de lux și imobile aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Pe teritoriul României au fost documentate 16 transporturi, fiind depistați aproximativ 100 de migranți pe care grupul intenționa să îi treacă fraudulos frontiera de stat spre țări din vestul Europei.

În urma activităților desfășurate au fost ridicate în vederea indisponibilizării 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor și au fost reținute pentru 72 de ore, 11 persoane de către autoritățile din Republica Moldova.