VIDEO Galați | Fenomen spectaculos pe Dunăre. Fluviul pare că fierbe

fenomen Dunare

Imagini spectaculoase în această dimineață pe Dunăre, în zona județului Galați. Nori de aburi s-au ridicat deasupra apei, dând senzația senzația că fluviul fierbe. Potrivit specialiștilor, fenomenul este generat de diferenţa mare dintre temperatura apei şi cea a aerului, din timpul zilei şi nopţii.

„Fenomenul apare atunci când diferența dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceață. Acest fenomen apare dimineața și poate ține până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos. Apare îndeosebi în această perioadă, când temperatura apei scade. Astăzi, de exemplu, temperatura apei este de 14, 5 grade. Pentru navigație, nu este periculos, dar se recomandă să se desfășoare cu atenție, să se folosească semnalele sonore”, a declarat Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al Administrației Fluviale a Dunării de Jos.

Fenomenul nu reprezintă un pericol pentru navigaţie, iar autorităţile fluviale nu sunt nevoite să ia măsuri speciale. La fel ca în perioadele cu ceață, navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole.

Potrivit navigatorilor, fenomenul de fierbere a Dunării are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna.

Sursa video: Aida Zaharia