VIDEO| Forțele poloneze au pus tunurile de apă pe migranții care i-au atacat cu pietre și încercau să rupă gardul de frontieră

image-2021-11-16-25183610-41-violente-granita-polonia-belarus

Criza migranților de la granița Poloniei cu Belarus se agravează. Astăzi, 16 noiembrie, forțele de securitate poloneze au folosit tunurile cu apă pe migranții care-i atacau cu pietre.

Autoritățile poloneze au folosit inițial advertismente verbale adresate migranților care aruncau obiecte „atenție, atenție, dacă nu respectați ordinele, se va folosi forța împotriva voastră”, era mesajul care se auzea în difuzoare.

Purtător de cuvânt al guvernului polonez și Ministerul Apărării au publicat imagini în care se observă că numărul migranților este tot mai mare pe partea belarusă, în ultima săptămână. De asemenea, se poate observa cum aceștia au aruncat sticle și bușteni în gardul de frontieră și în soldații polonezi și folosind bastoane pentru a încerca să rupă gardul de frontieră.

În urma acestor violențe, un polițist a fost grav rănit și a necesitat transportul la spital, având o posibilă fractură craniană.

Ministerul polonez al Apărării a declarat într-un mesaj pe Twitter că autoritățile belaruse au dat migranților grenade cu efect acustic pentru a le arunca asupra soldaților polonezi și a polițiștilor de frontieră.

Uniunea Europeană crede că Belarusul încurajează migranții să treacă granița pentru a se răzbuna pe sancțiunile aplicate anterior pentru reprimarea protestelor de anul trecut împotriva realegerii contestate a președintelui Alexander Lukașenko.

În cauză, Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva țări care a declanșat criza. Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a replicat că acuzațiile privind alimentarea crizei de la frontieră ca fiind „absurde”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a declarat că guvernul discută dacă să lanseze consultări oficiale cu aliații din NATO cu privire la criză.

„Ne pregătim pentru un rezultat pesimist – că acest conflict s-ar putea prelungi luni de zile”, a declarat purtătorul de cuvânt Piotr Muller într-o conferință de presă.

Potrivit autorităților poloneze, peste 20.000 de membri ai serviciilor de securitate poloneze din cadrul poliției, poliției de frontieră și armatei consolidează granița unde migranții s-au adunat în apropierea unui punct de trecere din orașul polonez Kuznica.

Aproximativ 4.000 de migranți se află în apropierea graniței și mulți dintre ei spun că autoritățile belaruse nu le permit să se întoarcă la Minsk.

Anterior, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a spus că nu se așteaptă la un conflict armat acum.

„Avem un război hibrid, dar un război real, cu arme, nu se află la orizontul nostru. Ne confruntăm cu un inamic imprevizibil”, a declarat Kaczynski la radioul public polonez.

Luna viitoare Polonia va începe să construiască un zid de 180 de kilometri la granița cu Belarus, termenul de finalizare fiind prima jumătate a anului viitor.