Video | Experimentul unui consilier local in traficul iesean, la orele de varf. 100 -120 minute cu masina intre Manta Rosie si Copou.
A reinceput scoala iar ambuteiajele sunt din nou la ordinea zilei, mai ales la orele de varf. Consilierul local, Mugurel Laicu sustine ca, in timpul vacantei scolare, distanta dintre Manta Rosie si Copou o parcurgea in 30 minute. De ieri, timpii au crescut la 100-120 minute.
“Am plecat la ora 7:00 din Manta Roșie și am ajuns in Copou la Universitate in jurul orei 8:40. La întoarcere am plecat la ora 16:45 din Copou și am ajuns in Manta Roșie la ora 19:15. Același traseu săptămâna trecută când era vacanță îl făceam in 30 de minute. Situatia e dramatică, foarte mult timp petrecut in trafic mai ales la ore de virf, dar si in general in timpul zilei…Mă întreb oare actualii consilieri locali PNL – PMP înțeleg că atunci când votează pe bandă rulantă PUZ-ri (e drept mai puțin scandaloase ca in legislatura 2016-2020 ) că sunt responsabili de congestia rutieră de pe arterele municipiului Iasi și așa supraaglomerate? Consilierii municipali din legislatura 2016-2020 dorm bine noapte? Sunt liniștiți când știu că au votat PUZ-ri de cvartale de blocuri unele chiar pe spații verzi fără a se gândi la răul imens făcut iesenilor, fără a se gândi că trama stradală e proiectată pentru alte valori de trafic nu pentru lăcomia și afacerile lor veroase”, a mentional Mugurel Laicu.
Acesta a analizat si factorii care au dus la crearea ambuteiajelor:
– Avizarea in legislatura 2016-2020 de PUZ-ri pe banda rulantă fără analize pertinente a oportunitatii proiectelor, fără a fi cu ochii spre ieșeni ci cu ochii doar după propriile afaceri
– Aceeasi infrastructura, tot mai multe masini
– Lipsa unui sistem de transport public decent (masini moderne si curate, neinghesuite, care sa ajunga la timp indiferent de vreme si de trafic)
– Lipsa de park & ride la intrările in oraș ceea ce face imposibil administrației locale sa aplice taxa de congestie care poate functiona doar pe principiul de baza a economiei cerere și oferta. Taxa de congestie nu e o invenție proprie, aceasta taxa funcționează foarte bine și rezolva problemele in mari metropole ale lumii: Stockholm, Paris, Londra, New York etc
– Intrarea masinilor mari de salubritate sau care fac aprovizionarea magazinelor ori cele de scoală la ore de vârf pe artere gen: bulevard Socola, Soseaua Nicolina, Sarmisegetusa, Palat, Copou etc
– Lipsa benzilor dedicate bicicletelor etc, etc ….
“În ultimii cinci ani, numărul de autoturisme înmatriculate în judeţul Iași a crescut cu peste 25% în aceeaşi perioadă investiţiile în creşterea capacităţii infrastructurii rutiere fiind inexistente. Degeaba se plâng participanții la trafic de aglomeraţie intre Antibiotice și Pacurari, între Ciurea si Tehnopolis între Bucium – Podu Ros și Copou deoarece să fie foarte clar, soluţii pentru lărgirea carosabilului nu există. Arterele din municipiul Iași nu pot fi extinse, numărul de maşini este în creştere de la an la an, oraşul nu are inele de circulaţie complet funcţionale, nu are așa cum spuneam la intrările in oraș Park&RIDE, nu are parcari subterane și supraterane, nu a gândit niște inele de sensuri unice deși aceasta soluție ar fi salvatoare și printre putinele ce pot fi aplicate rapid”, a completat Mugurel Laicu.
Acesta considera ca două inele cu sens unic ar putea fi implementate imediat si ar duce la fluidizarea traficului. Acestea sunt:
1. Podu Ros- Belvedere – Selgros – Manta Roșie – Pasaj Socola – Granit – Cotnari – Podu Ros
2. BCR – Sf Lazar – Anastasie Panu – Palat – BCR
“Este clar pentru toată lumea, mai puțin pentru Poliția Rutieră, Comisia de Circulație plus CTATU care continua sa sfideze ieșenii dând avize de oportunitate pentru cvartale de blocuri ori hypermarketuri fără a analiza studii de trafic ori fără a avea PUG-ul orașului actualizat / în lucru de 20 de ani, că volumele de trafic sunt mai ridicate decât capacitatea proiectată pentru unele tronsoane de drum, în special pe axa nord, ori la sud de centrul orașului respectiv intrările dinspre Antibiotice , Breazu , Bucium, Ciurea sau Miroslava / Galata. În plus, spre deosebire de alte orașe, lărgirea drumurilor nu se numără printre opțiunile posibile. Numeroase intersecții sunt extrem de aglomerate la orele de vârf, singura soluție pentru rezolvarea congestiei fiind reducerea volumelor de trafic deservite sau denivelarea acestora. Printre aceste intersecții se află: Podu Roș, Socola – Granit, Cotnari , Podu de Piatră, Biblioteca Centrală, Tg Cucu, Comat , Belvedere, Moara de Foc”, a precizat Mugurel Laicu.
Alte solutii propuse vizeaza construirea unui pasaj subteran pe direcția Bucium – Cotnari, pasaje in Podu Ros si pasaje subterane pe cele Splaiuri.
“Pentru mine este clar, măsurile luate de executivul Ieșean pentru a gestiona problemele de trafic la nivelul municipiului sunt insuficiente și de multe ori încurcă decât ajută lăsând impresia unei neputințe evidente. Nu am văzut măsuri care să includă în acest moment extinderea rețelei de transport public, promovarea transportului alternativ. S-au mai realizat cateva piste de biciclete pe trotuar care imediat sunt ‘atacate’ de constructori care intervin pentru remedierea avariilor la utilități. Pistele de bicicliști ar trebui să fie în zonele dedicate transportului în comun iar aceste zone sa fie cât mai dese”, a concluzionat consilierul.