Video | Campanie TeleM Iasi pentru copiii nevoiasi din Ursita si Crucea: „Un Moș al tuturor copiilor!”

mos ursita

Locuiesc la 40 kilometri de Iasi dar la ani lumina de normalitate si civilizatie. Sunt copiii din satele Ursita si Crucea, uitati de Romania si autoritati, care traiesc sub pragul saraciei, se culca flamanzi si merg pe jos. Situatia lor este una disperata iar prin orice gest de omenie, in prag de sarbatori, putem sa le aducem zambete si bucurii. TeleM sare in sprijinul lor si initiaza campania „Un mos al tuturor copiilor” prin care strangem jucarii, rechizite scolare, imbracaminte, carti, dulciuri si produse igienico sanitare. Orice contributie va aduce un zâmbet pe fața unui copil aflat în dificultate.

O copilarie plina de neajunsuri si greutati. La asta se rezuma viata copilasilor din satul Urșița, comuna Mironeasa si Crucea din comuna Lungani. Desi provin din familii cu situații financiare precare, micutii reusesc sa zambeasca cu ajutorul profesorilor de la scoala si a preotului din sat.

La scoala din Ursita, o zi pe saptamana, copilasii primesc gustari calde, suc si dulciuri din donatiile stranse la biserica, insa nu este de ajuns. Deseori, copilasii ajung sa nu poata sa mearga la scoala pentru ca nu au incaltaminte si imbracamintea corespunzatoare pentru o naveta de 7 km.

Se culca flamazi, merg kilometri intregi pe jos, prin noroaie pentru a ajunge la scoala si poarta din hainele vechi ale fratilor mai mari. Cu toate aceste, copilasii nu se plang. Invata bine, sunt atenti la ore si isi doresc o educatie.

Emanuel Apetrei – preot Urșița: „Am constatat un lucru pentru mine dureros. Eram în una din clasele copiilor mici și au inceput copiii sa-mi spună: ‘Părinte, mai este mult pentru ca o sa se intample ceva in pauza!’ Și atunci am stat, am analizat și am vazut ca o doamna invatatoare le pregatea paine cu pateu, copiilor. Banala, pâine cu pateu, am putea spune. Și am zis că, dacă ei pot, trebuie să putem și noi. Și atunci am luat hotărârea să ajutăm periodic copiii, cât se poate. Cu o masă caldă, un corn, o gogoașă.”

Copilasii au nevoie de orice. Articole de imbracaminte, incaltaminte, obiecte de igiena și mancare.

Gheorghe Luța – director Școala Gimnazială Crucea: „După cum bine știți, localitatea Crucea este într-o zonă foarte defavorizată aș putea spune, din punct de vedere și social, economic. Majoritatea părinților elevilor noștri sunt asistați sociali și orice cadou venit în sprijinul copiilor ar fi binevenit. În scoala efectiv sunt 627 de copii, impartiti in ciclul prescolar, primar si gimnazial. Sunt copii care invata foarte bine chiar daca acasa situația financiara nu le permite sa isi dezvolte abilitatile in scolile din oraș„.

Orice gest de omenie conteaza. Acesti copii nu-si doresc telefoane mobile, gadgeturi sau lucruri scumpe si se bucura pentru orice dar primit.

Emanuel Apetrei – preot Urșița: „Copiii au nevoie de orice. De la o pâine, o pereche de încălțăminte, o hăinuță și eu am un principiu: ‘Dacă ai o hăinuță acasă și nu o mai porți, nu o arunca, pune-o undeva și dă-o cuiva. Să fie curată, iar atunci când o dai, să o dai ca și cum o porți tu”.

Ștefan Teletin – profesor coordonator Școala Gimnazială Urșița: „Sunt foarte mulți copii într-o familie. Sunt familii defavorizate, părinții nu lucreaza. Foarte mulți sunt asistați social. Avem copii care vin la scoala si de la 7 km, satul Urșița este un sat rasfirat, undeva pe două dealuri. Este foarte greu pentru ei pentru că vin de la distante foarte mari. Vin pe jos deoarece avem o problemă cu microbuzul școlar, nu avem șofer„.

Iesenii care doresc să sprijine campanie TeleM, „Un moș al tuturor copiilor” sunt aşteptaţi la sediul nostru de pe strada Hatman Sendrea nr 42B sau pot dona in contul de mai jos.

Parohia „Izvorul Tămăduirii” și „Duminica Tuturor Sfinților”

Sat Urșița, Com. Mironeasa, Jud. Iași

CEC BANK

Cont IBAN: RO04CECEB00030RON0517121

Preot Emanuel Apetrei