Video | Animale ținute în conditii groaznice în comuna Popești, pentru a încasa banii din donații

vlcsnap-2023-01-16-10h42m01s528

Un adevărat focar de infecții a fost descoperit la un adăpost de animale din satul Vama, comuna Popești, unde aproximativ 200 de câini și pisici sunt ținuți în condiții greu de descris de către proprietarul adăpostului, doar de dragul donațiilor pe care acesta le primește. Neregulile au fost sesizate de mai mulți iubitori de animale care au aflat de situație, cu speranta ca autoritatile vor lua masuri in acest caz.

Acesta sustine ca are grija de animalutele pentru care primeste bani de la diferiti donatori, pentru mancare, adapost si eventuale tratamente medicale. Insa acest lucru nu se intampla. Dupa cum se poate vedea din imagini, pisicile sunt tinute in custi, iar cainii sunt lasati liberi prin toata casa.

Mai multe persoane care au făcut donații către așa-zisul adăpost de animale au constatat că proprietarul nu folosește banii primiți pentru a îngriji corespunzător cele aproximativ 200 de exemplare de câini și pisici.

Adună caini fără ca să își dea seama că sunt expuși la un lucru destul de grav – ceea ce înseamnă boală, înseamnă foame, tot ceea ce este mai groaznic pentru animale. Toate animale ajung la el de la așa-zișii iubitori de animale care îl alimentează cu câini. El le spune apoi că nu îi poate susține și este nevoie de ajutor financiar, și atunci fiecare adună cum poate donații pentru a face țarcuri, pentru a cumpăra fân, pentru a lua bobițe„, a spus Alina Botez, donatoare.

Mai multe persoane au fost acolo si au vrut sa dea o mana de ajutor la curatenie, insa s-au confruntat cu nepasarea propietarului.

Am dus patru catei si mi-a luat pentru toti. Am zis 600 initial. Acum nu mai tin minte dupa un an. Nu am notat. Eu i-am dat mai mult si am spus ca 600 e un pret rezonabil desi cand am vorbit cu alte asociatii mi-au zis ca e cam mult. Mancarea era separat, vaccinurile separate. Ce oferea el la 600 de lei? Eu nu am spus nimic. Eram bucuroasa pentru ca aveam o solutie pentru caini”, a mentionat o alta donatoare.

În urma sesizărilor, o echipă mixtă formată din inspectori de la DSVSA și polițiști a ajuns vineri pentru a verifica așa-zisul adăpost pentru animale.

Ce pot sa va spun este ca adapostul nu este inregistrat adica nu exista in evidentele noastre. Vom lua legatura cu sectorul de politie pentru a face o echipa mixta cu seful Serviciului de la noi si vom face un control la acel adapost”, a declarat Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iasi.

Autoritățile au demarat deja o ancheta in acest caz si au aplicat sanctiuni contraventionale propietarului.

La finalul anului 2022, politistii au fost sesizati cu privire la faptul ca un barbat detine mai multe exemplare canine pe raza comunei Popesti fara a le asigura conditii de buna stare. In temeiul acestei sesizari, politistii din cadrul Biroului pentru Protectia Animalelor si posturile de Politie Popesti  au demarat verificarile, persoana reclamata fiind sanctionata conform legii”, a mentionat Anca Vijiac, Purtator de Cuvant IPJ Iasi.

DSV spune că se poate vorbi chiar de o amendă până la 40.000 de lei și este posibil să fie deschis dosar penal pe numele celui care ține aceste animale în condiții insalubre.