Video | Ancheta de amploare a procurorilor DIICOT Iasi finalizata cu arestarea unui afacerist cunoscut din Bistrita Nasaud

bani

Lovitura grea data de procurorii DIICOT Iasi dupa ce miercuri au efectuat 41 perchezitii domiciliare  în municipiul București și pe raza județelor Bistrița Năsăud, Neamț, Dolj, Ilfov și Giurgiu, intr-un dosar  de contrabandă cu țigarete și spălarea banilor proveniți atât din contrabandă cât și din alte infracțiuni comise de alte grupuri infracționale. 

Spălarea banilor s-a realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane. Angajații acestor firme preluau sumele de bani, le disimulau în bagaje sau locașuri speciale amenajate ale vehiculelor, le transportau în România, de unde erau ridicate de către reprezentanți ai grupărilor care au comis infracțiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși, din București sau din stații intermediare.

Sumele de bani obținute au fost parțial introduse în circuitul civil prin diferite metode de spălare a banilor și parțial transportate în spațiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum și cu autoturisme. Firmele de transport au perceput un comision din valoarea totală a banilor transportați, iar pentru a evita controlul autorităților statelor tranzitate, banii erau ascunși în locații special amenajate în acest sens din vehicule.

Cu aceleași mijloace de transport s-au realizat în mod organizat activități de contrabandă, angajații firmei facilitând călătorilor ori aducând ei înșiși diferite cantități de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană. Astfel, într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi ce conțineau 475 bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Firma de transport ar apartine afaceristului bistritean, Dan Catuna. Acesta a fost retinut ieri alaturi de alte 5 persoane. Procurorii ieseni i-ar fi luat urma dupa perchezitiile din luna iulie de la fabrica ilegala de tigari de la fostul abator Comtom din Tomeşti.

In urma perchezitiilor, au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării sumele de 104.530 euro, 273.274 lei, 18.284 USD, 300 lire turcesti, 109.167 lire sterline, 1.865 lire scoțiene, 10.000 forinți, 820 franci elvețieni, 1.850 dolari australieni, 300 dolari canadieni, 87.900 coroane norvegiene, 480 coroane suedeze, 4.650 coroane daneze, 5.000 coroane cehia, 200 grivna și 50.000 ruble belarus, 46 de lingouri de aur și argint, 2 saci și o geantă cu bijuterii de aur și argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 monede, 2 stații de emisie-recepție, un pistol cu gaze, 2.800 de țigarete, portofele, brățări și curele contrafăcute, diverse sisteme informatice și medii de stocare.