Video | 21 ani de la atentatele teroriste din SUA

Screenshot_20220911-115154_Chrome

Pe 11 septembrie 2021, America a fost atacată pe propriul teritoriu, prin distrugerea clădirilor care simbolizau cel mai mult țara. 

World Trade Center, turnurile gemene care simbolizau economia și bogăția americană, s-au prăbușit în scurt timp după ce două avioane de pasageri s-au lovit de acestea in dimineața zilei. 

A treia țintă a teroriștilor a fost și ea simbolică, Pentagonul reprezintă puterea militară a Statelor Unite. Destinația finală a atacatorilor care au pilotat al patrulea avion deturnat a fost subiect de dezbatere pe atunci, ca ar fi putut fi Casa Albă sau Capitoliul.

Deși au existat rapoarte anterioare de la serviciile de informații americane că fundamentaliștii islamici plănuiau atacuri spectaculoase și mortale pe teritoriul american, se pare că aceste semnale nu s-au dovedit a fi suficient de amenințătoare pentru factorii de decizie la început.

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, nouăsprezece atacatori au preluat controlul a patru zboruri din Boston, Newark și Washington către San Francisco și Los Angeles, toate legate de organizația teroristă Al-Qaeda. La ora 8:46, zborul 11 ​​al American Airlines, un Boeing 767-223ER, s-a prăbușit în Turnul de Nord al World Trade Center, la 9:03, zborul 175 al United Airlines, un Boeing 767-222, s-a prăbușit în Turnul de Sud într-un turn. 

Un alt grup de deturnatori au preluat controlul zborului American Airlines 77, un Boeing 757–223, pe care l-au prăbușit în Pentagon la 9:37. Al patrulea avion, zborul United Airlines 93, un Boeing 757-222, s-a prăbușit în apropiere de Shanksville, Pennsylvania, la ora 10:03, după ce pasagerii săi au ripostat și au deturnat zborul. 

O caracteristică comună a atacurilor este că teroriștii au ucis piloții și echipajele aeronavei cu arme de înjunghiere introduse ilegal în zboruri. 

Potrivit raportului oficial, atacurile au ucis doar in turnurile gemene 2.996 de persoane, inclusiv cei nouăsprezece deturnatori, dintre care aproximativ două sute au sărit pe geamuri după ce scăparea a devenit imposibilă.

La câteva ore după cele întâmplate, FBI-ul i-a numit pe atacatori, al căror conducător – și totodată unul dintre deturnatori – a fost egipteanul Mohamed Atta, care a murit în acțiune. Ancheta a dezvăluit rapid că atacatorii erau legați de Osama bin Laden, făcându-l pe liderul al-Qaeda inamicul apropiat numărul unu în Statele Unite. Vânătoarea de oameni ulterioară a servit drept bază pentru atacul Americii asupra Afganistanului.