Victorel Lupu: „Start Up Nation – un program de succes!”

Victorel-Lupu

Încă de la începutul acestui mandat guvernul PSD a fost preocupat de bunăstarea românilor şi dezvoltarea posibilităţilor de a beneficia de un trai mai bun, mai decent.  Au fost majorări salariale în domenii de activitate în care migraţia forţei de muncă devenea îngrijoratoare. Şi mă refer aici la sistemul de sănătate. De asemenea, creşterile salariale ale venitului minim, dar şi din mediul bugetar au condus la majorări salariale şi în mediul privat. În aceşti trei ani de mandat, guvernul PSD s-a îngrijit şi de veniturile seniorilor majorând pensiile în cadrul unui program bine pus la punct.

Pe lângă aceste măsuri cu caracter social, PSD a demarat programe care să susţină creşterea numărului de locuri de muncă, dar şi dezvoltarea simţului antreprenorial.

Astfel, în anul 2017 a fost iniţiat Programul Start-up Nation, un program de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Proiectul este implementat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Obiectivul principal al Programului îl constituie stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de muncă, inserţia pe piaţa muncii a persoanelor defavorizate, şomerilor şi absolvenţilor, creşterea investiţiilor în tehnologii noi inovative. Programul se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare.

Prin Start Up Nation pot fi accesati 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro). Aceasta este suma maximă care poate fi primită în cadrul programului.

Proiectul a stârnit un interes deosebit în randul românilor, mai ales al tinerilor. Astfel, în anul 2017 au fost depuse un număr de 19.296 de proiecte, de aproximativ 2 ori mai mare decât numărul de înscrieri disponibile. 10.001 proiecte au intrat în evaluare, iar restul de 9.295 de proiecte nu au avut şansa de a fi analizate. Din totalul de 10.001 firme care au intrat la evaluare, doar 8.653 au fost declarate admise.

Şi în 2018, peste 13.000 de aplicanţi au încercat să câştige un proiect, însă numai 11.576 de firme au fost declarate admise, din acestea urmând a fi finanţate 10.000 cu suma maximă de 200.000 lei/proiect. Până acum 8.597 de firme au semnat deja contractele de finanţare.

În judeţul Iaşi întreprinzătorii se bucură acum de avantajele acestui program, punand pe picioare firme sigure şi dezvoltând mediul de afaceri, dar şi economia locală.

De asemenea, şi Consiliul Judeţean Iaşi se preocupă de dezvoltarea mediului de afaceri. Astfel, 48 de beneficiari din zona Nord-Est au semnat contractele de finanţare prin Programul Start-up Yourself, derulat de Asociaţia Euronest. Bugetul total al acestui proiect este de 11.83 milioane de lei. Din aceasta sumă, statul român contribuie cu  1,71 milioane lei, restul banilor venind de la Uniunea Europeană.

Pe lângă cele 27 de proiecte din Iaşi, au mai fost semnate şase contracte pentru afaceri ce vor fi înfiinţate în judeţul Neamţ, şase pentru Bacău, trei pentru Vaslui, patru pentru Suceava şi două pentru Botoşani. În judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ şi Vaslui vor fi deschise 48 de noi afaceri în domeniul fotografic, al fabricării mobilei sau de jucării, al specializării în domeniul IT, al producţiei de săpun natural artizanal, un centru de prelucrare a anvelopelor uzate, al cosmeticii, în sănătate, turism şi activităţi recreative. Fiecare aplicant va primi suma de 33.000 de euro nerambursabilă

Start-up Nation şi Start-up Yourself  vin să stimuleze dezvoltarea de mici afaceri ale unor antreprenori. PSD susţine investițiile străine, dar manifestă o mare deschidere și către inițiativele locale.

Acestea sunt noi exemple de programe de dezvoltare prin care PSD arată că se ţine de cuvânt în faţa românilor.