Victimele comunismului au fost comemorate la Iași

La 34 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, la Crucea Eroilor Neamului din fața Palatului Culturii, a avut loc o ceremonie militară și religioasă organizată cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România și a Zilei Victoriei Revoluției Române. În discursurile lor, oficialitățile locale i-au omagiat pe cei care și-au pierdut viața ori au fost răniți în confruntările de atunci.

Trecerea timpului nu poate sterge cu buretele memoria celor care au luptat pentru libertatea de care ne bucuram astazi. Revolutia din 1989 a insemnat un pas catre evolutie, iar istoria ne spune ca ea a inceput la Iasi. Pentru a marca memoria celor care si-au dat viata, la Iasi a fost organizata o ceremonie in fata Palatului Culturii.

„Deja suntem la 34 de ani de la momentul 1989 si putem sa lasam evenomentul sa vorbeasca prin glasul istoricului. Profesorul Cliveti a demonstrat cat se poate de stiintific ca in 1989 a fost revolutie, dar urmata de o lovitura de stat”, a declarat Adi Cristi, Director Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași.

Cei care au fost prezenti in acele momente spun ca istoria Romaniei s-a schimbat complet in doar cateva zile.

„Este disputa daca a fost revolutie sau lovitura de stat si pentru ca suntem in Iasi vreau sa va spun urmatoarul lucru. 22 pana pe 9 ianuarie, au condus revolutionarii acest municipiu si acest judet. Nu a existat nicio interferenta. Singura interferenta care s-a incercat dar n-a fost finalizata a fost din partea armatei”, a declarat Anton Protaila – revolutionar.

„Revolutia m-a prins in casa cu copii si preotul care facea slujba de Ajunul Craciunului. Am ajuns in centru cu mai multi vecini pe bulevardul principal de la Libraria Junimea, unde a fost o actiune nu prea laudabila in sensul ca s-au spart gemaurile si s-au scos acele carti cu Ceausescu si au fost aruncate in strada. Dupa care am ajuns la casa patrata intr-un grup foarte mare de persoana cred ca eram cateva sute as putea spune. Mii nu eram, dar sute eram”, a declarat Vasile Chirica – Presedintele Asociatiei Revolutionarilor din Iasi.

La finalul ceremoniei militare, oficialitatile au depus mai multe coroane in semn de recunostinta fata de victimele comunismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *