Vicecancelarul german dupa ce Rusia a redus aprovizionarea cu gaze: „Avem o situatie grava!”

magistrala-gaze

Vicecancelarul german, ministrul Afacerilor Economice și Protecției Climei, Robert Habeck, a avertizat despre o situație gravă a energiei în țară, pe fondul reducerii în continuare a aprovizionării cu gaze din Rusia.

„Avem o situație gravă. Este timpul ca toată lumea să înțeleagă asta”, a spus Habeck, adăugând că Germania trebuie să își reducă consumul de gaze.

„Lucrăm la asta”, a spus oficialul, adăugând că măsurile trebuie implementate consecutiv.

El a menționat că există o anumită aprovizionare cu gaz din Țările de Jos și Norvegia.

Potrivit lui Habeck, aprovizionarea cu gaz pentru industrie va fi redusă înainte ca reședințele private sau infrastructura critică, cum ar fi spitalele, să se confrunte cu deficit de gaz.

El a recunoscut că acest lucru va perturba anumite lanțuri de producție atât în ​​Germania, cât și în Europa.

„Este necesar să se evite acest lucru cu orice preț. Acesta este motivul pentru care Germania trebuie să își reducă consumul de gaz cu 15-20%”, a spus Habeck.

Luni, compania rusă Gazprom a anunțat că trebuie să suspende funcționarea unei alte turbine Siemens, deoarece a ajuns la punctul de reparații capitale. 

Acest lucru va duce la scăderea capacității stației de compresoare Portovaya la aproape jumătate – de la 67 la 33 de milioane de metri cubi pe zi. Președintele rus Vladimir Putin a avertizat despre acest lucru săptămâna trecută.

Conducta Nord Stream funcționează la doar 40% din capacitate (67 milioane de metri cubi pe zi) de la jumătatea lunii iunie, din cauza returnării întârziate a unei turbine Siemens expediate pentru reparații în Canada. 

În urma numeroaselor solicitări din partea Germaniei, Canada a fost de acord să returneze turbina reparată pe 9 iulie. Cu toate acestea, Gazprom spune că există încă probleme nerezolvate cu privire la sancțiunile UE și Marea Britanie, care trebuie rezolvate înainte ca turbina să poată fi expediată și instalată în Rusia. Si alte turbine ar putea fi fi expediate pentru reparații.

Comisia Europeană susține că sancțiunile UE împotriva Rusiei nu acoperă echipamentele pentru tranzitul gazelor.