Vicecancelarul Austriei susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

spațiul Schengen

Vicecancelarul austriac Werner Kogler, lider al Partidului Verzii, a anunțat că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, nefiind de acord cu amenințările ministrului de Interne, Gerhard Karner, și a cancelarului Karl Nehammer (ambii ÖVP), transmite publicația Kurier.

„Până în prezent, Austria susține oficial ca România și Bulgaria, pe lângă Croația, să adere la spațiul Schengen”, a declarat Kogler pentru „Tiroler Tageszeitung”.

De asemenea, el i-a spus ministrului de interne că partenerul de coaliție mai mic nu susținea linia, a continuat vicecancelarul. „În schimb, trebuie să spunem că, dacă există o frontieră Schengen, trebuie efectuate controale și acolo”, a recunoscut el.

Anterior, criticile deschise ale lui Karner la adresa spațiului Schengen, care în principiu este lipsit de controale la frontieră, au stârnit o agitație având în vedere presiunea mare a migrației asupra Austriei, precum și amenințarea sa cu un veto împotriva aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen. Amenințarea la adresa Croației a fost ulterior calificată de cancelarul Nehammer: „Vom sprijini aderarea Croației în spațiul Schengen și, în același timp, vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și României”, a declarat Nehammer miercuri, la Zagreb.

Ministrul român de interne, Lucian Bode, s-a deplasat recent la Viena pentru a-l face pe Karner să se răzgândească în cadrul unei întrevederi personale, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdzhiev, a vorbit la telefon cu ministrul ÖVP. România susține că doar câțiva migranți trec prin țară în drumul lor spre Austria.

Președinția cehă a UE a făcut din extinderea spațiului Schengen una dintre prioritățile sale principale și intenționează să supună acest lucru la vot la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Extinderea necesită unanimitate în rândul statelor membre Schengen.

Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.