Veteranul Ion Procopie a împlinit 104 ani. A studiat la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași și a dus cele mai grele lupte în Al Doilea Război Mondial

Veteranul de răzbboi Ion Procopie a împlinit 104 ani. A dus cele mai grele lupte în Al Doilea Război Mondial pe Frontul de Vest în drumul spre eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei.

Veteranul de răzbboi Ion Procopie a împlinit 104 ani. A dus cele mai grele lupte în Al Doilea Război Mondial pe Frontul de Vest în drumul spre eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei.

,,Omul se naște cu două dureri: una este cea trupească și poate fi tratată de doctor, cealaltă este sufletească și nu poate fi tratată de nimeni.”, a spus generalul de brigadă (rtr.) Ion Procopie.

Cu prilejul aniversării a 104 ani de către generalul de brigadă în retragere Ion Procopie, veteran de război și cetățean de onoare al județului Bacău, militari din cadrul Bazei 95 Aeriană l-au vizitat pentru a-i arăta prețuirea, recunoștința și admirația pe care le merită cu desăvârșire.

Veteranul Ion Procopie a împlinit 104 ani. A dus cele mai grele lupte în Al Doilea Război Mondial

Fiu de preot, Ion Procopie s-a născut în data de 5 decembrie 1919, în comuna Solonț de lângă Moinești.

Încă de la început viața l-a pus la încercare: la nici un an de la venirea sa pe lume, mama lui a plecat dintre cei vii. A fost încredințat bunicii paterne, din Ardeoani, care i-a ghidat pașii în primii 7 ani de viață.A fost elevul Colegiului Național ,,Costache Negruzzi” din Iași pe care l-a absolvit în anul 1939. Tot Iașiul a fost orașul în care a urmat studiile superioare în cadrul Facultății de Drept, facultate care i-a conturat cariera de magistrat de mai târziu.

Odată cu declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial a luptat inițial pe Frontul de Est, la 30 august 1944, în Regimentul 38 Infanterie Brăila, în cadrul căruia Ion Procopie a intrat în lupte, având gradul de sublocotenent.

Unul dintre cele mai dificile momente din viața de ostaș a generalului de brigadă (rtr.) Ion Procopie au fost cele trăite, pe viu, în cele mai grele lupte duse de Armata Română pe Frontul de Vest în drumul spre eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei.

Veritabil model de vitejie, devotament și responsabilitate, bravul nostru veteran a scris istoria și reprezintă un exemplu pentru noi toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *